L’all, un complement saludable

Les propietats d'una hortalissa de la cuina mediterrània

L’all és una hortalissa que a la cuina mediterrània és sovint utilitzada com a condiment i realçadora del gust dels àpats. Els seus beneficis en la salut estan relacionats amb un component de l’all: l’al·liïna, una substància que, consumida en cru, sembla que té propietats antibacterianes, antiparasitàries i de reducció de la pressió arterial. De l’all també és coneguda la seva propietat anticoagulant.

L’all també posseeix vitamines del grup B, a més de vitamina C, A i E; aquestes tres últimes en quantitats més reduïdes. D’entre els components, també cal esmentar el contingut en minerals, com el calci, el fòsfor, el potassi o el magnesi. Recordem que els minerals afavoreixen el correcte funcionament muscular del sistema nerviós i són importants per gaudir d’una bona salut cardiovascular.

Pel que fa a calories, les contingudes a l’all són pràcticament inexistents. Per això és un condiment ideal per reduir-ne d’altres com la sal, la qual té un efecte de retenció de líquids a l’organisme.

Tot i que diversos remeis naturals recomanen l’all per problemes respiratoris i digestius infecciosos, també és veritat que algunes persones poden patir reaccions al·lèrgiques amb el seu consum, derivades en irritació de la pell o problemes gastrointestinals.

Com a propietats d’ús extern, la cultura popular diu que l’all pot ser útil per guarir i alleugerir els efectes de les picades d’insectes. També és utilitzat com a desinfectant i per guarir petites llagues, cremades i berrugues.

 
Comentaris

Destaquem