Les cèl·lules mare

Un sistema molt efectiu escollit per algunes parelles

Entre les preguntes més freqüents que tenen les parelles que opten per conservar les cèl·lules mare de la sang del cordill umbilical de forma privada estan: la compatibilitat de la mostra, el mètode que s’utilitza per obtenir-la i qui s’ocupa de la seva obtenció, el temps que poden estar conservades o els possibles dubtes sobre si comporta algun risc recollir-les.

  • Què són les cèl·lules mare de la sang del cordill umbilical?

Són els fonaments de la vida i poden renovar-se o multiplicar-se en altres tipus de cèl·lules. Si una persona pateix en la seva vida algun problema de salut, poden ser la clau per guarir-se i recuperar-la. La sang del cordill umbilical és la sang que queda en el cordill després del naixement del nadó i és molt rica en cèl·lules mare.

  • Durant quant de temps poden emmagatzemar-se?

Durant un màxim de 30 anys, donat que és l’antiguitat de les cèl·lules mare de què disposa la ciència en l’actualitat.

  • Per a quines afeccions s’utilitzen les cèl·lules mare?

Les cèl·lules mare de la sang del cordill umbilical s’utilitzen en la medicina de trasplantaments i formen part de les teràpies estàndard per a afeccions com la leucèmia aguda i crònica, el limfoma i l’anèmia.

  • Són les cèl·lules mare per a ús exclusiu del nadó?

Són 100% compatibles amb el nadó del qual s’han recollit i també podrien ser-ho en cert percentatge amb familiars pròxims. Entre germans, per exemple, existeix una probabilitat del 25% de resultar perfectament compatibles.

  • Qui i com es recull la sang del cordill umbilical?

La recull el professional sanitari que atén el part per punció del cordill umbilical després de tallar-se en el naixement del nadó. La sang es recull en caure per gravetat en la bossa de recollida, la qual cosa triga aproximadament entre 2 i 4 minuts i es recullen normalment entre 50 i 150 ml de sang.

  • És necessari canviar el pla de part si es decideix guardar les cèl·lules mare del nadó?

No. Tant si la mare opta per un part natural com si al final el part acaba en cesària, no hauria d’haver-hi cap impediment per recollir les cèl·lules mare del nadó.

  • Té el procés de recollida algun risc per a la mare o el nadó?

En absolut. Es tracta d’un procediment senzill, indolor i innocu per a la mare i per al nadó que no interfereix en cap fase amb el naixement.

 
Comentaris

Destaquem