Llegiu atentament!

En català, a diferència del castellà, utilitzem l’imperatiu per donar ordres, instruccions i consells

Cada dos per tres els catalanoparlants fem servir una forma equívoca a l’hora de verbalitzar ordres, instruccions, suggeriments o recomanacions: habitualment emprem l’infinitiu (una de les formes no personals del verb), de manera que per ordenar una repetició diem, per exemple, repetir el procediment. Com ja us hem avançat, però, aquesta construcció és incorrecta i cal reformar-la; per tant, hauríem de dir repetiu el procediment. 

Així és, en català, doncs, a diferència del castellà, utilitzem l’imperatiu per donar ordres, instruccions i consells. Consegüentment, trobarem aquesta forma verbal en rètols que ens instrueixin, ens ordenin o ens recomanin: escriurem empenyeu la porta o estireu la porta, en lloc d’empènyer la porta o estirar la porta, així com en qualsevol manual o prospecte o en situacions oficials, acadèmiques o de domini públic que ens condueixin a dirigir-nos a receptors desconeguts.

En atenció a això, localitzarem aquesta forma imperativa en contextos quotidians i rutinaris del nostre dia a dia, com, per exemple, en qualsevol recepta culinària (separeu el rovell de la clara), o bé en preguntes d’examen (completeu el text següent), o bé en rètols de qualsevol establiment o empresa (no passeu, no llenceu tovalloletes al vàter, truqueu al 112 en cas d’emergència, etc.).

De totes maneres, hem d’anar amb compte, perquè quan volem expressar qualsevol ordre en negatiu cal que canviem la forma imperativa pel present del subjuntiu. Per això diem no begueu en comptes de no beveu o de no beure; o no segueu a la plataforma del tren (per molt que sembli que hàgim de treure una falç allà mateix) en lloc de no seieu o no seure a la plataforma.

També hem de saber, no obstant això, que hi ha vegades en què sí que podem fer ús de l’infinitiu amb un sentit imperatiu; això passa en l’àmbit informàtic i electrònic per expressar les diferents funcions mecàniques, com ara: Apagar. També el podem fer servir per recordar-nos cites o esdeveniments futurs en un possible calendari o agenda: Retornar el llibre a la biblioteca. O bé per assenyalar algun context informal que no s’ha produït i sí que s’hauria d’haver desencadenat: Han tancat el supermercat? Haver sortit abans de casa!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem