La setmana passada vaig parlar sobre una recerca de la Universitat de Stanford que proposava 3 etapes en la nostra vida de persones grans: L’edat adulta (dels 34 al 60), la maduresa (dels 60 als 78) i la vellesa (a partir dels 78). Acabava l’article amb la pregunta: Es pot lluitar contra l’envelliment? Avui en parlem.
A primera vista, envellir sembla una conseqüència inevitable d’estar vius. Però el fet que hi hagi organismes que no pateixen cap desgast amb l’edat indica que aquesta no té per què ser una veritat absoluta. S’han descobert molts dels mecanismes cel·lulars i moleculars que determinen l’envelliment. Això podria portar-nos algun dia a trobar maneres de retardar, frenar i fins i tot revertir les conseqüències negatives del pas del temps, cosa que els humans sempre hem perseguit. Podríem fins i tot arribar a ser immortals?
La multinacional americana AltosLab ha reclutat alguns dels millors científics del món perquè investiguin com allargar la vida humana amb salut. Gran part de la investigació sobre l’envelliment s’ha focalitzat a cercar quines molècules poden contribuir a reparar el dany oxidatiu, però el que tenen clar és que “els que tenen bons hàbits d’alimentació i d’exercici físic tenen més bona salut”, o, com diu l’investigador Manuel Serrano, de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, “la meva medicació per envellir bé és anar a treballar amb bicicleta: 35 minuts d’anada i 35 de tornada”.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.