Menjars d'hivern

Una fruita que ve a la tardor i arriba a principis d'hivern és el caqui

Anys enrere, quan una bona part de la població conreava la terra, l'alimentació anava lligada a les estacions perquè es consumien aquells productes que collien. Les famílies es nodrien de les viandes que provenien dels mercats propers a les seves terres i això feia que, a l'hivern, en necessitar més calories per compensar el fred, es cuinessin àpats més calòrics propis de la temporada.

Així doncs, les llenties, siurons, mongetes, faves, pèsols, com la col llombarda; d'un verd preciós tota embolicada i plena de vitamines, eren molt apreciades. Com també les magnífiques escaroles, i les carxofes; que contenen Ferro, Magnesi Potassi. El bròquil, la coliflor, carabasses, pastanagues, sense deixar-nos les fruites, les pomes que ajuden a prevenir la hipertensió, i tots els cítrics que ens aporten vitamina C i A i antioxidants naturals tan beneficiosos per l'organisme. Algunes fruites també porten Potassi i Magnesi, com el plàtan. Una fruita que ve a la tardor i arriba a principis d'hivern és el caqui; una sola peça conté la quantitat diària recomanada per les persones de Ferro, Calci, Magnesi i Potassi. Si estant molt madurs són adequats per les persones que pateixen estrenyiment.

La gent que treballava al ras necessitava una alimentació més calòrica per compensar el desequilibri que el fred provocava en el seu cos i és per això que en les masies era freqüent veure una olla de ferro ennegrida pel fum del foc a terra, que estava suspesa tot el dia penjant d'uns ferros que l'aguantaven damunt de l'escalfor de les brases.

Era l'escudella, que bullia, a poc a poc, durant hores, i es menjava amb tota mena de productes que es disposava, generalment patates, siurons, col, porros, pastanagues i bocins de carn de porc. Quan ja estava tot ben cuit s'hi afegia arròs i fideus per espessir el brou i unes pilotetes fetes de carn picada de porc.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem