En l’article precedent vam desgranar algunes denominacions d’accidents geogràfics. Avui reprenem el fil dels capritxos amb què es manifesta el relleu introduint-vos el concepte de rambla. Al municipi en tenim un exemple magnífic amb la rambla del Celler. Si ens remuntem unes dècades recordarem que l’actual via pública que duu aquest nom era una riera a cel obert per on s’escolaven les aigües de pluja.
De fet, en obrir el diccionari normatiu de l’IEC, la primera accepció de rambla és aquesta: «sorral, especialment per on corren les aigües pluvials formant rierada». Ara bé, en el context d’avui dia associem una rambla a la segona accepció del DIEC: «passeig fet al llit d'una antiga rambla o riera». Per tant, d’aquí podeu deduir que l’arxiconeguda Rambla de Barcelona ocupa l’espai d’una antiga riera que desguassava al mar.
La riera es diferencia del barranc pel fet que el darrer és un torrent que transcorre entre roques i timbes, és a dir, «un pendís per on davalla de manera acanalada i de manera impetuosa l’aigua de pluja i que sovint està completament eixut o amb molt poca aigua». Per tant, el torrent o barranc s’esdevé entre un relleu accidental i rost, mentre que la riera presenta una naturalesa menys intermitent i sol trobar-se en terrenys oberts i sorrencs.
Sense abandonar els cursos fluvials, quan un riu alenteix el curs i s’entolla hi trobem un gorg, una mena de toll o estanyol que a l’estiu és molt apreciat per practicar-hi el bany. Justament un estany és una «massa d'aigua relativament poc extensa dipositada en una depressió del terreny»; una definició que, exceptuant-ne l’absència de vegetació, recorda la de llacuna: «extensió d'aigua que ocupa una depressió del terreny, de menors dimensions que un llac i de poca fondària, ocupat en gran part per vegetació».
En època de sequera tractar terminologia sobre cursos fluvials evoca un cert misticisme o superstició. En tot cas, esperem no haver de recórrer a cap saurí perquè l’aigua torni a fluir per les nostres terres.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.