Mites sobre les persones grans (3)

'atenció i la rapidesa mental de les persones grans disminueixen, però no desapareixen

Fa dues setmanes vam parlar de mites al voltant de les persones grans, a partir d'un article de Coral Omatell, de la Universitat de Girona. Titulat «Estereotips i prejudicis». Fins ara hem desmitificat els següents mites: «La majoria de les persones grans viuen en països desenvolupats». «Tots els ancians s'assemblen». «Els homes i les dones envelleixen d'igual manera». «Les persones grans són fràgils». «Els ancians necessiten atenció constant». «La gent gran no té res a aportar».

Avui continuem amb alguns més, sempre d'acord amb estudis publicats.

"Les persones grans són una càrrega econòmica per la societat". No. Les persones grans fan moltes aportacions econòmiques a la societat. Moltes persones majors de seixanta-cinc anys continuen treballant, de forma remunerada o no, cosa que els aporta sentiments de benestar psicològic i de satisfacció personal.

"Les persones grans són incapaces d'aprendre noves habilitats". No. Les persones grans poden aprendre noves tècniques sempre que se'ls hi doni la confiança necessària. És cert que disminueix la facilitat per adquirir nous aprenentatges, però se solidifiquen els que ja es tenen.

"Les persones envellides no són creatives". Moltes persones es tornen creatives de grans per-què tenen més temps per a buscar nous interessos, ja no tenen responsabilitats de criar una família i assegurar-se estabilitat econòmica.

"L'envelliment està caracteritzat per passivitat". No. Tot i que es perdi força muscular i flexibilitat, són moltes les activitats que continuen fent i que els hi poden generar satisfacció personal.

"Les persones grans viuen soles i aïllades". No. Tenim dades que mostren que la majoria de les persones grans viu amb parella i, fins i tot, amb algun fill. 7 de cada 10 viuen amb algú. Així i tot, les persones que viuen soles, tenen un contacte proper amb els familiars. Per altra banda, la xarxa social de les persones gran és més gratificant i més legal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem