Mites sobre les persones grans (4)

Parlem de mites al voltant de les persones grans, a partir d'un article de Coral Omatell

Darrerament, hem parlat de mites al voltant de les persones grans, a partir d'un article de Coral Omatell, de la Universitat de Girona. Titulat «Estereotips i prejudicis», com «Els homes i les dones envelleixen d'igual manera», «Les persones grans són fràgils», «Els ancians necessiten atenció constant», «La gent gran no té res a aportar», "Les persones grans són una càrrega econòmica per la societat", "Les persones grans són incapaces d'aprendre noves habilitats", "Les persones envellides no són creatives", "L'envelliment està caracteritzat per passivitat".

Avui en desmitifiquem alguns més, sempre d'acord amb estudis publicats.

"Els ancians no s'afronten a allò que s'associa a l'envelliment".

No. Estudis fets confirmen que la majoria s'ajusten amb èxit als desafiaments vitals i les situacions traumàtiques, com jubilació, pèrdua de relacions professionals i d'amistat, viduïtat, deteriorament físic, etc. les accepten com a fets normals per reduir el seu impacte.

"Les persones grans són rígides i difícils de tractar".

No. La personalitat no canvia tant al llarg del cicle vital. La manera com ens hem relacionat durant tota la nostra vida, influeix sobre manera en com ens relacionarem en un futur. A més, molts busquem sempre l'aprenentatge i la cultura per estar al dia amb els canvis socials i tecnològics.

"Envellir equival a contraure malalties".

No. El col·lectiu envellit està format per subjectes vulnerables, encara que molts tenen energia suficient per afrontar els reptes que se'ls presenten. Envellir no significa emmalaltir, si bé en el cas que sorgeixi una malaltia tot es complica més.

"Envellir es relaciona amb la mort".

No. La realitat és que tothom pot estar a prop de la mort, ja que pot passar en qualsevol moment de la vida independentment de l'edat cronològica i les persones grans estan més preparades per a quan arribi el moment.

"Les persones grans són antigues i conservadores".

No. La gran majoria també saben adaptar-se als nous temps amb la ment oberta. L'actitud conservadora que presenten és causada pel manteniment de la seva identitat, ja que es troben en un món canviant on se senten estranys.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem