No fiquis la pota i posa fil a l’agulla!

Hem de saber, però, que posar i ficar no volen dir el mateix i que, en conseqüència, no les podem usar en qualsevol context

Molts de nosaltres pensem que les formes posar i ficar són sinònimes i, per tant, les alternem sense tenir en compte el sentit de l’oració. Posem, doncs, fil a l’agulla!

Utilitzem el verb posar en el sentit de 'fer que alguna cosa sigui o es trobi en un lloc determinat on no era, fer-la estar en una nova posició, en un nou estat' i ficar, en canvi, l’expressem per referir-nos a l’accepció de ‘fer entrar dins d’un lloc’.

És per això que no direm fico els plats a la taula, sinó poso els plats a la taula; ni fico el nom a l’examen, sinó poso el nom a l’examen. Com podem observar, són contextos en què una cosa apareix en un lloc en el qual abans no hi era, però no són pas situacions en què una cosa cap dins d’una altra. Tanmateix, sí que direm fico la clau al pany, ja que introduïm la clau dins d’un lloc; com també fico la roba a la rentadora, perquè volem dir que encabim la roba a l’interior d’un lloc, en aquest cas la rentadora.

Posar pot incloure el significat de ficar, perquè assenyala ‘situar en algun lloc’ (ja sigui a dins, a fora, a sobre o a sota), mentre que ficar no inclou tot el sentit de posar: únicament es refereix a situar quelcom dins d’una cosa.

En català, a més a més, tenim una sèrie de frases fetes, refranys i locucions que contenen aquests dos verbs.

En primer lloc, amb el verb ficar podem sentir amb freqüència les expressions ficar cullerada, que vol dir ‘intervenir sense demanar’; ficar-se al llit (‘caure malalt’); ficar la banya (per referir-nos al fet d’obstinar-se a fer alguna cosa, d’entossudir-s’hi), ficar el nas pertot arreu (en el sentit de tafanejar-ho tot), ficar a algú els dits a la boca (volent provocar-lo), ficar al pap alguna cosa (engolir-se-la), ficar la pota ('intervenir en algun afer dient alguna bajanada’) o ficar-se una cosa entre cella i cella (en el sentit de tenir una idea irrefutable), entre d’altres.

I, en segon lloc, amb el verb posar diem posar fil a l’agulla (arrencar a fer una acció), posar tota la carn a la graella (jugar-s'ho tot en una sola carta) o posar-se una cosa al cap, en el sentit de tenir una fixació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem