Una de nombres

Avui parlem sobre números, amb fonament de causa

Ciències o lletres? Doncs números, que són el punt de trobada de totes les disciplines acadèmiques. L’excusa barata “és que soc de lletres” per no afrontar un simple càlcul matemàtic és, a part de voler avergonyir tot el gremi humanístic, una autèntica fal·làcia perquè sense les lletres no existiria ni el número pi.

D’entrada, mirem-nos la rica varietat lingüística de què disposem per parlar sobre números. El mateix mot “número” prové de l’arrel indoeuropea nem– o nom–, que significa “assignar”. Així doncs, segons l’etimologia, el mot vol dir “assignar una quantitat” . De la mateixa arrel han sorgit altres mots, com ara nom, anomenar, nomenament, economia, numismàtica, etc.

En el cas del català, a més, número té el sinònim “nombre”, i tant un com l’altre serveixen per referir-nos a xifres. Tanmateix, “nombre” té un significat més ampli i també significa “quantitat”. Podem dir “hi ha un gran nombre de savis dins el camp humanístic” però no és possible dir el mateix amb “número”, ja que aquesta paraula només la farem servir quan ens referim a les xifres.

Des del punt de vista expressiu, en català hi ha una rica varietat de frases fetes relacionades amb els números o amb la mateixa paraula “número”. Quan li prenem el número a algú vol dir que l’enganyem o ens en burlem i si tenim tots els números vol dir que tenim moltes possibilitats d’obtenir alguna cosa.

Pel que fa a les xifres, tenim expressions com ara caure quatre gotes (ploure poc), anar vestit de vint-i-un botó (elegant), fer setze (treure els mocs del nas), començar de zero o semblar can seixanta (tenir un lloc desordenat).

D’altra banda, no totes les variants del català tenen la mateixa assignació numèrica. Al País Valencià diuen huit, dèsset i dèneu; a les Illes Balears fan servir les paraules desset, devuit i denou; l’alguerès utilitza els termes desset i denou, i el rossellonès té les formes desesset, desevuit i desenou.

De ben segur que hi ha varietats més locals, com ara la forma “nouranta”, que s’utilitza al Maresme. En coneixeu d’altres en alguna contrada?

Finalment, és important recordar que des del punt de vista gramatical les xifres, tal com les expressem en números, corresponen a la categoria dels numerals cardinals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem