Nous aliats contra la tuberculosi

Un estudi capdavanter ha demostrat que els antiinflamatoris convencionals, com l’ibuprofèn o l’aspirina, ajuden a combatre la tuberculosi

L’equip del doctor Pere-Joan Cardona ha treballat en aquesta recerca i els seus resultats ara es començaran a aplicar als malalts. “La recerca ha demostrat que aquests fàrmacs, com a reforç del tractament convencional, són efectius en aquells pacients que tenen els pulmons molt afectats”, explica el doctor Pere-Joan Cardona, professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i cap de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’Institut Germans Trias i Pujol.

La possibilitat d’aplacar la tuberculosi amb antiinflamatoris comuns és una escletxa d’esperança en un panorama que “és dolent epidemiològicament”. Cardona apunta que, d’una banda, al món hi ha mig milió de casos que són multiresistents, que no es podran guarir mai. D’altra banda, les condicions d’amuntegament en què es viu a moltes ciutats, que cada vegada tenen més població, ajuden al contagi de la malaltia. Finalment, als països en via de desenvolupament cada vegada hi ha més casos de malnutrició, obesitat i diabetis de tipus 2, tots tres factors de risc per a la malaltia.

La radiografia de la incidència no ha canviat respecte als darrers anys. A l’Estat espanyol, el control de la malaltia és correcte a Catalunya i Galícia, que tenen plans de detecció específics. Cardona destaca el valor del pla de control de Barcelona, que va ser capdavanter. Tot i això, cada any es detecten 1.000 casos de tuberculosi a Catalunya. Al conjunt de l’Estat, amb la històrica reivindicació pendent d’un pla estatal, els experts calculen que cada any s’infecten 100.000 persones, però només es diagnostica el 20% dels casos.

En l’àmbit internacional, Rússia és el país amb més persones infectades i la taxa de contagi ha alertat els experts, així com la situació a Estònia. A l’Amèrica Llatina són Bolívia i el Perú els països amb una prevalença més alta.

 
Comentaris

Destaquem