Noves incorporacions al Diccionari

El Diccionari de la llengua catalana va afegir 100 paraules noves i en va modificar 239 de prèviament introduïdes

A les acaballes de l’any, al novembre, celebràvem el Dia de Ramon Llull. En l’àmbit lingüístic s’aprofita l’efemèride per fer balanç de les noves incorporacions al diccionari normatiu per part de la Secció Filològica de l’IEC. Si féssim un símil futbolístic, vindria a ser com l'oficialització dels fitxatges per a la nova temporada, si bé en aquest cas la presentació té caire de retrospectiva.

Així, entre març i novembre del 2021 el Diccionari de la llengua catalana va afegir 100 paraules noves i en va modificar 239 de prèviament introduïdes. Algunes esmenes fan referència, entre d’altres, a la categoria gramatical, als exemples aportats, a la informació morfològica o la definició del mot en qüestió. Respecte d’aquest darrer punt, en seria un exemple l’addició de l’accepció de clatellada entesa com «fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva». 

Altres incorporacions al DIEC no sorprendran els lectors: cribratge, covid i coronavirus (neologisme de l’any 2020). Figues d'un altre paner són uniformat, viatjat, viscut, fotut, cardat o fumut, adjectius provinents de participis que s'han incorporat en un sentit propi que depassa l’original del participi. 

Les locucions, grups de mots que actuen en un sentit únic, també hi tenen noves entrades: avall que fa baixada, cada dos per tres, d’una hora lluny, fer el ronso, sol com un mussol, etc. Però que ningú se sorprengui per si aquestes incorporacions no eren encara correctes, perquè convindria aclarir que sí, que correctes ja ho eren sempre que fossin usades en consonància amb el context. En canvi, el que marca el DIEC és si un mot o una locució són normatius, que ve a ser que respecten la norma establerta per l’autoritat, en aquest cas l’Institut d’Estudis Catalans. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem