El Pacte Nacional per la Llengua

Cal tenir la capacitat d'actualitzar i modernitzar les eines que han fet progressar la llengua catalana fins ara

En el que portem de segle XXI la societat catalana ha evolucionat abastament, especialment en l’àmbit demogràfic. Però arran de la darrera onada migratòria, així com pels efectes variats de la globalització, la llengua catalana es troba immersa en un moment complex. En donen fe diversos indicadors que mostren una tendència negativa en l’ús i el coneixement del català.

En matèria de política lingüística, per tant, la inacció no és una opció. I si després de la dictadura franquista l’impuls al català es va articular al voltant de tres objectius —que tota la població acabés dominant la llengua; que el català esdevingués una eina completa en tots els àmbits; que no es fragmentés la societat per raó d’idioma ni origen—, avui dia cal qüestionar si aquest model és encara operatiu. 

És des d’aquesta conscienciació, d’una banda, del fet que urgeix garantir la continuïtat del català com a llengua completa i, de l’altra, de la necessitat de renovar els consensos que van convertir la llengua en element de cohesió social, que neix la iniciativa del Pacte Nacional per la Llengua. El Pacte és un projecte de país que pretén establir un diagnòstic objectiu de la situació del català a partir del qual es pugui dissenyar i dur a terme una política lingüística més transversal, més participativa i consensuada amb els màxims agents polítics i socials possibles. Tot plegat ha de redundar en un triple objectiu:

· Incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua.

· Facilitar al màxim l’ús de la llengua en tots els àmbits, sobretot en aquells en què té menys presència.

· Potenciar l’adopció de la llengua entre les persones que no la tenen de partida.

En suma, aquesta ha de ser la base del futur pla de política lingüística pluriennal.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem