Plegues o et fem fora?

Cal analitzar el règim verbal de cadascun dels verbs per destriar-ne les diferències

Els recents moviments al Govern de la Generalitat han alterat la composició d’alguns departaments i conselleries. Tota aquesta espiral de dimissions i cessaments dels darrers dies ens remet, justament, als verbs dimitir i cessar, al voltant dels quals desenvoluparem l’apunt lèxic d’avui. Ambdós verbs tenen significats molt similars, si bé cal matisar-los i, sobretot, filar molt prim a l’hora de seleccionar els complements que acompanyen cada verb.

Comencem per dimitir, un verb que es porta més a la pràctica al Japó i al Regne Unit que no pas a casa nostra. I és que significa justament “renunciar a un càrrec”, especialment en cas de dificultat, incapacitat o incompatibilitat per exercir-lo. Per la seva banda, cessar únicament vol dir “deixar un càrrec”, encara que el DIEC també el menciona com a sinònim de dimitir.

Sintàcticament, dimitir és un verb que habitualment va seguit d’un complement preposicional: Liz Truss ha dimitit del càrrec de primera ministra; tot i que, per molt estrany que ens resulti, també pot anar acompanyat d’un complement directe: Liz Truss ha dimitit el càrrec de primera ministra; fins i tot, podem fer servir el verb dimitir sense cap complement, amb valor absolut: Liz Truss ha dimitit.

Aquest valor absolut també és present en el verb cessar: el comissari Josep Maria Estela ha cessat; per bé que és més habitual emprar cessar amb un complement preposicional: Josep Maria Estela ha cessat com a comissari en cap. En cap cas —i aquí rau la mare dels ous d’aquest verb— cessar admet un ús transitiu, per la qual cosa no podem escriure El conseller d’Interior ha cessat el comissari Estela*. En el seu lloc hauríem d’haver fet servir el verb
destituir: El conseller d’Interior ha destituït el comissari Estela. Amb tot, el verb destituir el percebem amb una connotació negativa perquè implica desposseir algú d’un càrrec.

Conclusió: els matisos en llengua són importants i en política, no cal ni dir-ho. És per això que la tria lèxica condicionarà la percepció final que en tindran els lectors i, gairebé mai, sol ser casual.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem