Pluja menuda, cap gota perduda

Tenim moltes paraules per parlar de la pluja, però un plugim és ben diferent d’un xàfec

Esteu preparats per a un repte meteorològic? Tenim moltes paraules per parlar de la pluja, però un plugim és ben diferent d’un xàfec. Us convidem a rumiar quins mots són pluges de baixa intensitat i quins, pluges fortes.

El verb conegut és ploure, però matisem amb els verbs plovisquejar, roinejar, entreploure, gotejar, diluviar... o amb frases fetes com plou a bots i barrals o plou a semalades. Bots, barrals i semals són recipients tradicionals on es guardaven o transportaven líquids, i aquestes frases indiquen pluja forta.

D’adjectius en podem dir força coses; d’entrada convindria molt que setembre fos plujós, però heu sentit parlar de núvols plugissers o del vent pluig? Són els núvols i el vent que porten pluja.

L’aigua que cau del cel no sempre és neta. De vegades cau pluja de fang, que empastifa els cotxes però és inofensiva. La pluja àcida, en canvi, comporta riscos per a la salut. Molt més poètica és la pluja d’estels, que ens inspira les nits al voltant del 10 d’agost, coneguda arreu com les llàgrimes de sant Llorenç.

En sentit figurat, direm que farem una pluja d’idees o que a la reunió d’escala han plogut queixes contra un veí que s’ha vist obligat a aguantar el xàfec. Potser el veí en qüestió ha fet com qui sent ploure i no s’ha donat per al·ludit. Quan els maldecaps s’acumulen, plou sobre mullat. I si algú pensa que una proposta és impossible, potser ens respon ara plouen figues.

Per referir-nos al pas del temps, podem dir que ja ha plogut molt de l’última vegada. I si acceptem el que ens toca viure amb resignació, si plou, la deixarem caure.

Com que la pluja ens porta melangia, avui acabem amb els primers versos de la Cançó de pluja, de Josep M. de Sagarra:

No sents, cor meu, quina pluja més fina?

Dorm, que la pluja ja vetlla el teu son...

Hi ha dues perles a la teranyina,

quina conversa la pluja i la font!

No sents, cor meu, quina pluja més fina?

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem