Preguntes de la gent gran de Sant Cugat (3)

Les temperatures fortes arriben abans, pel que cada cop és més probable que hi hagi onades de calor

Fins quan passarem tanta calor?

Els meteoròlegs preveien que l'onada de calor s'havia d'acabar el dijous, dia 29 de juny. Aquí no ens podem queixar tant perquè al centre i sud de la península han arribat als 44 graus.

Esperem que ho encertin, però també adverteixen sobre l'arribada de tempestes, que poden ser fortes al nord i diuen que possiblement seran seques, és a dir, poca aigua, però molt de vent i moltes descàrregues elèctriques, amb el consegüent perill d'incendis.

Des del 1975, en què va començar l'estudi sobre les onades de calor, se n'han registrat 12, totes al mes de juny, de les quals 7 han estat des del 2011 i, en canvi, en els trenta-cinc anys anteriors n'hi havia hagut només 5. S’han allargat els estius, a raó de deu dies per dècada des dels anys setanta.

7 consells que us poden servir per restar a casa:

1. Tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament.
2. Obriu les finestres a primera hora i durant la nit i mireu de fer corrents d'aire.
3. Feu servir ventiladors i, si en teniu, l'aire condicionat en uns 26°, però enrecordeu-vos d’apagar-los en sortir de casa.
4. Busqueu els anomenats "refugis climàtics" (biblioteques, cinemes, botigues...).
5. Si teniu terrassa, refresqueu-la amb aigua a darrera hora.
6. Feu servir el forn el mínim possible.
7. Ompliu la vostra llar de plantes, perquè ajuden a refrescar l'ambient.

A més, els cardiòlegs recomanen continuar prenent la medicació receptada, no exposar-se massa al sol, no fer exercici a les hores de més calor, mantenir-se hidratat i menjar aliments suaus i frescos. A més, s’ha d’evitar el tabac, el consum d'alcohol i les begudes ensucrades. Si es va en cotxe, fer parades cada 200 km per estirar les cames i si es viatja en avió, en tren o en vaixell, passejar una mica de tant en tant, per a poder evitar la "síndrome del turista".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem