Prevenir caigudes

Molt sovint no tenim cap indicador que ens avisi que es produirà una caiguda, però pot succeir que la persona pugui patir marejos, palpitacions o fatiga

Les caigudes en gent gran són unes de les síndromes geriàtriques de més impacte en la nostra societat. Són uns dels motius que provoca la dependència i mort entre els nostres avis.

El 25% dels majors de 65 anys han caigut en el darrer any i el 50% ho fan a 80 anys. A més a més, el 50% dels ancians ingressats en residències cauran com a mínim un cop l'any.

El 80% de les caigudes es produeixen a casa. Les causes que les provoquen en els ancians, són multifactorials; la persona en envellir, va patint modificacions en el seu estat físic i mental. Això fa que tingui una disminució dels reflexos, una alteració dels sentits de la vista i l'oïda que afavoreix les caigudes.

Parlem de factors interns o externs. Els primers fan referència als propis de la persona com: L'equilibri, la visió i l'oïda, la sensibilitat (sobretot als peus), la força muscular, les capacitats cognitives, la tensió arterial o la freqüència cardíaca.

Els factors externs són aquells relacionats amb l'entorn i les més freqüents són: Il·luminació inadequada, estores que no estan fixades, els terres relliscosos, els cables elèctrics, lladres i altres objectes que es troben en zones de pas, les voreres irregulars, ambients desconeguts que provoquen desorientació.

S'ha posat atenció a les medicacions dels avis, ja que molts efectes secundaris que provoquen poden facilitar les caigudes, com poden ser l'alteració de l'atenció (per ansiolítics) o la baixada de pressió per (antidepressius i diürètics).

Cal prevenir aquestes situacions fent una vida activa i realitzant exercici amb regularitat per mantenir l'equilibri. Utilitzar roba i calçat còmode que no limiti els moviment, canviar de posició de forma lenta i segura sobretot en aixecar-se del llit o d'una cadira per evitar marejos.

En una caiguda encara que a la persona no li passi físicament res el marca en l'aspecte psicològic. Augmenta la sensació de baixa confiança i vulnerabilitat per por i pot provocar que es mogui menys ajudant al sedentarisme i és el pitjor aliat per prevenir les caigudes.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem