Proximitat d’un vehicle prioritari

Si sou conductors segurament heu hagut de cedir el pas alguna vegada a un vehicle d’emergències

En principi, podríem pensar que es tracta d’una maniobra senzilla, però en ocasions ens trobem amb gent que no actua correctament: hi ha qui frena, qui es bloqueja i no sap què fer, qui molesta més que ajuda... i, en el cas d’una ambulància, pot estar en joc la vida d’una persona.

És per això que, davant la proximitat d’un vehicle prioritari, els conductors tenim l’obligació de facilitar-li el pas, ja que no fer-ho suposa una infracció greu, tal com recull l’actual Reglament General de Circulació en l’article 69.

Per altra part, el mateix Reglament, afegeix en els articles 67 i 68 la prioritat de pas d’aquest tipus de vehicles, els quals estan exempts de complir determinades normes de circulació durant el desenvolupament de la seva tasca, sempre no posin en perill a cap usuari de la via.

Donada la importància que té saber com actuar en aquests casos, us donem algunes pautes que cal seguir quan percebeu els senyals especials (llums i sirena) que anuncien la proximitat dels vehicles prioritaris en servei urgent –agents de l’autoritat, bombers, assistència en carretera, ambulàncies i serveis d’autopista.
Normalment haureu d’apartar-vos cap al costat dret, però això varia en funció del tipus de carretera per la qual circuleu.

• En vies de doble sentit, és a dir, una carretera secundària o convencional d’un carril per sentit, heu de posar-vos a la dreta perquè el vehicle prioritari circuli pel centre.

• En carreteres de dos carrils per sentit, el cotxe que circula pel carril de la dreta haurà d’enganxar-se a la dreta, mentre que el de l’esquerra haurà de fer-ho a l’esquerra, deixant lliure el centre.

• En carreteres de tres carrils per sentit, el de l’esquerra haurà d’apropar-se a la mitjana, i els que estan en el carril central i dret, a la dreta.

Font: www.autonocion.com

 
Comentaris

Destaquem