La Psicologia en un procés d’Orientació Professional

Els experts en “Headhunting” a més de molta experiència, tenen una bona xarxa de contactes

Com dèiem a l'article anterior, no és imprescindible que un orientador o "coach" professional sigui psicòleg, però, tenint en compte que ens podem trobar que les persones arrosseguen molts problemes anteriors o presents a les sessions, és més recomanable que la persona que li hagi de marcar un camí i guiar, sigui psicòleg. És com contractar a un treballador amb anglès perquè sospites que t'arribarà un client/proveïdor del Regne Unit en els propers mesos i vols "curar-te en salut". Per tant, encara que vinguin amb cursos de preparació de “com ser coachs", i siguin bons i complerts, sempre els faltarà la base d'anys d'estudi del component mental- humà, que hi juga un paper essencial a l'hora de tractar amb persones que són a un moment vital, si més no, angoixant.

D'altra banda, la persona en qui confiïs, hauria de ser, per quedar-vos més tranquils, un professional que vingués del món dels RH i tingui experiència en selecció de personal i de "headhunting". Per què? Doncs perquè ells han estat a l'altra banda i saben al detall allò ue els contractants volen veure al CV i escoltar a l'entrevista. Estan al dia de les ofertes de feina i saben perfectament si encaixes o no. Són el "Pep Consciències" (pepito grillo) que et farà tocar de peus a terra quan la pressa i l'angoixa se't mengin.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem