Recursos lingüístics per a bars i restaurants

A l’hora d’escriure un menú o una carta d’un restaurant ens podem trobar amb dubtes sobre com anomenar un plat o com adaptar-ne l’ortografia

El vocabulari de l’àmbit de la gastronomia és un dels que més creix a causa de la incorporació d’aliments i  especialitats d’arreu del món i de la irrupció de noves tècniques culinàries.  Per resoldre alguns d’aquests dubtes, disposem dels diccionaris terminològics del TERMCAT.

El diccionari en línia Plats a la carta posa a l’abast dels usuaris 7.765 denominacions catalanes de plats i begudes, amb les equivalències corresponents en castellà, francès, italià, anglès i alemany.  

D’altra banda, el Diccionari de procediments culinaris inclou prop de tres-cents termes relatius als diferents processos per cuinar i a les accions que tenen lloc mentre es duen a terme, amb les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès i anglès, com per exemple desossar, garapinyar (atenció, amb una erra!), tallar a la brunesa, etc.

També podem consultar el recull Gastronomia del Pròxim Orient, que recopila una vintena de termes referits a ingredients i plats típics de la gastronomia del Pròxim Orient i del Nord d'Àfrica, que han passat a formar part del panorama gastronòmic de casa nostra: babaganuix, falàfel, xabàkia, etc. 

En la mateixa línia, Gastronomia japonesa recull una vintena de termes referits a ingredients i plats típics de la gastronomia del Japó, i el Glossari de sabors del món aplega 100 termes sobre productes alimentaris i elaboracions gastronòmiques d’arreu: cuina xinesa, japonesa, coreana, índia, armènia, turca, de tot l’Orient Mitjà, del Pròxim Orient, del Magrib, de l’Àfrica occidental o de l’Amèrica Central i del Sud.

Finalment, la Terminologia de varietats vitivinícoles és un recull dedicat als ceps, els raïms i els vins de les DO catalanes, amb equivalència a altres llengües.

Bon profit!

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem