La reforma dels Règim Jurídic dels animals en el Codi Civil

A Catalunya és obligatori l'ús del xip per a gossos, gats i fures

El passat 5 de desembre entrava en vigor la reforma del Codi Civil que reconeix els animals com a éssers dotats de sensibilitat. Deixen de ser considerats, doncs, béns materials. Era una mesura molt esperada i que segueix la línia d'altres països com Alemanya, Suïssa, França, Portugal... Catalunya va ser capdavantera en el seu moment a través de la Llei de Protecció d'Animals.

Algunes de les conseqüències més rellevants d'aquesta reforma són:

• En el supòsit de nul·litat, separació o divorci i, si els cònjuges no arriben a cap d'acord, serà el jutge qui determini el futur de l'animal de companyia. L'autoritat judicial pot confiar-lo a un o tots dos cònjuges i establir com s'han de repartir totes les cures i manteniment necessaris per al benestar de l'animal.

• S'incorpora com a violència de gènere el maltractament animal, una forma de controlar i victimitzar encara més a les persones afectades que sovint acostumen a mantenir un important vincle emocional amb els seus animals de companyia. Si hi ha indicis d'algun maltractament en aquest sentit, pot constituir un agreujant per a denegar la guarda conjunta a un dels progenitors.

• Si trobem un animal abandonat, tenim l'obligació de retornar-lo al seu propietari (si en coneixem la identitat). En cas de signes de maltractament o abandonament, ho donarem a conèixer a les autoritats competents.

Arran de la reforma del Codi Civil han proliferat, especialment a les xarxes socials, informacions falses o incorrectes que volem aclarir. La primera és que, com a membres de la unitat familiar, ara els animals poden accedir sense problemes a pisos de lloguer. Tots els que tenim animals sabem com és de complicat aconseguir un pis on els acceptin. Malauradament, continua sent un aspecte que depèn de la voluntat del propietari i és ell qui estableix les normes.

Un altre punt polèmic ha estat el rumor de la instauració d'un DNI per als animals de companyia. Era una proposta inicial, però que, finalment, no ha quedat contemplada.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem