Sec

Allò que relacionem amb la manca d’aigua no gaudeix de gaire bona premsa

Tres lletres, una sola síl·laba, amb inici fluid i final sobtat: sec. Tal com sona, d’un sol cop lleva l’aigua sense pietat. El seu cosí germà, eixut, transmet la mateixa sensació, la mateixa crueltat. No hi ha res més paorós per a la vida que pronunciar els mots sec i eixut. I ja no diguem àrid o erm; tots són producte de la mateixa tragèdia. 

Sec també significa ‘magre, de poques carns’, i alhora ‘sense res que li doni atractiu ni sabor’, tal com les persones seques, que, a més de tenir menys pes del que els pertoca, són escasses de paraules, com un moble rònec i curull de pols que tenim al costat enmig d’una tertúlia.

I de la paraula sec venen els derivats assecar, secà, secada, secall, secallona i sequera; aquest darrer terme és l’habitual dels darrers informatius sobre meteorologia. No sabem si a l’hora de publicar-se aquest article continuarà l’estat de sequera que plana sobre les nostres contrades, i quines previsions s’hauran complert més enllà dels mapes de les isòbares i la conducta d’alguns animals, com ara les formigues, els abellerols, els tords o els ànecs mandarins.

Per calmar els ànims, fem via amb nous eufemismes. Com que el mot sequera ha esdevingut sinònim de catàstrofe, plaga, flagell, desgràcia, dissort, desventura, infortuni o calamitat, recorrem a expressions més moderades, com ara racionament d’aigua, que és la mesura que es pren quan anem curts d’aigua, o dèficit hídric, que es produeix quan la quantitat d’aigua que es consumeix és més gran que la que es reposa. Un altre concepte per no espantar les feres pot ser la gestió de recursos hídrics, que és un terme que fa referència a les pràctiques i polítiques que es posen en marxa per garantir un ús adequat de l'aigua. I, finalment, tenim l’expressió més moderna de totes: la resiliència hídrica, que consisteix en la capacitat d'un territori determinat per fer front a la sequera.

Malgrat tot, allò que relacionem amb la manca d’aigua no gaudeix de gaire bona premsa des del punt de vista lingüístic. Hi ha excepcions, però. Sempre ens quedarà l’enologia i, més concretament, el tast exquisit del cava més sec i brut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem