Per a què serveix el català?

Hi ha menys competència entre empreses que volen difondre els seus productes i serveis en l’idioma propi de Catalunya

És coherent que sovint es plantegi aquesta pregunta: els indicadors assenyalen que els parlants habituals de català ja només som un terç de la població.

D’entrada, hem assumit que es pot viure tranquil·lament a Catalunya sense utilitzar-ne la llengua pròpia, sabent que el 95% de la població l’entén. El deure constitucional de saber el castellà, les nombroses lleis, normes i reglaments que l’obliguen a utilitzar a tot l’Estat i el fet que 8 de cada 10 catalanoparlants canviï de llengua encara que l’interlocutor entengui l’idioma propi de Catalunya empenyen lentament a convertir la nostra llengua en un recurs prescindible, optatiu, irrellevant...

Malgrat tot, no volem caure en un enèsim lament. Des d’aquí us convidem a reflexionar en positiu perquè, efectivament, també hi ha raons per les quals el català és un idioma pràctic i necessari.

El català és útil per a la cerca de feina. Sobretot, si volem treballar en l’àmbit públic, se’ns demana un bon nivell de català tant escrit com oral. En moltes empreses (des de multinacionals fins a petites empreses de productes i serveis de proximitat) el requisit de saber català és necessari.

El català serveix per conèixer millor les notícies de proximitat. Tota la xarxa de televisions locals, ràdios i premsa utilitza el català per informar sobre tot allò que s’esdevé en els nostres municipis, barris i comarques. 

El català és un reclam cultural de qualitat. No podem menystenir les obres que actualment es fan en català en l’àmbit de la música, el teatre, el cinema, la literatura...  

El català amplia la xarxa d’amistats, contactes, etc. Desplaçar-se a un país i aprendre’n la llengua oficial de l’Estat ajuda a integrar-se en una nova societat. Fer-ho, a més, en català és un premi que molts nouvinguts es guanyen en forma d’amistat i nous contactes per millorar la integració i la cerca de feina. 

Podem incloure més raons per les quals el català és útil i necessari; segur que vosaltres en teniu d’altres! 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem