Sant Cugat o sant Cugat? Per als qui dubteu de si la paraula sant s’ha d’escriure amb majúscula o amb minúscula, aquí teniu uns apunts lingüístics que esperem que us ajudin a resoldre tots els dubtes.
Escrivim Sant i Santa (amb majúscula inicial) quan formen part del nom d’una festivitat, d’una via urbana, d’un barri, d’un edifici o monument singular, d’un topònim, d’un certamen o d’un fenomen meteorològic. Per exemple: el monestir de Sant Cugat; el carrer de Sant Pere; la diada de Sant Jordi; la Setmana Santa; Divendres Sant; la rambla de Santa Mònica; la plaça de Sant Jaume, el Palau Sant Jordi; l’Hospital de Sant Pau; el Sant Sepulcre; els municipis de Sant Jordi Desvalls i Santa Eulàlia de Ronçana; Terra Santa; la ciutat de Sant Sebastià; el llac de Sant Maurici; el cim de Sant Jeroni; la Fira de Sant Isidre; la Creu de Sant Jordi o l’arc de Sant Martí.
I quan parlem d’una festivitat, també escriurem sant amb majúscula. Així doncs, tenim aquestes dites o refranys referits als dies festius del nostre municipi (Sant Medir, Sant Pere i Sant Cebrià, festa major de Valldoreix): per Sant Medir, faves a collir; per Sant Pere, adeu primavera; per Sant Cebrià, sembra amb tota la mà. I tot i que ja hem passat el cicle de Nadal hi podríem afegir: per Nadal, cada ovella al seu corral o per Nadal, qui res no estrena res no val, i el conegudíssim per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal; per Sant Esteve, un pas de llebre.
En canvi, escrivim sant i santa (amb minúscula inicial) quan fan referència al nom del sant o de la santa: sant Cugat, sant Andreu, sant Jordi, santa Rosa, santa Teresa de Jesús, sant Tomàs d’Aquino, l’orde de sant Domènec, l’Evangeli de sant Joan o la Passió segons sant Mateu. És a dir, al sant en qüestió.
L’abreviatura de sant és St. i la de santa és Sta. D’aquesta manera, el nostre municipi s’abreuja com a St. Cugat del Vallès i, de la mateixa manera, escriurem St. Quirze del Vallès o Sta. Maria de Montcada. També dins el terme municipal de St. Cugat tenim l’ermita de Sta. Maria de Campanyà, amb el retaule de St. Sebastià.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.