Tants caps, tants barrets!

La paraula cap ens fa recordar aquell embarbussament popular: 'En cap cap cap el que cap en aquest cap'

La llengua amaga moltes sorpreses. Avui volem fixar la nostra atenció en una paraula fàcil i coneguda per tots: la paraula cap. Us heu parat mai a pensar en aquesta paraula? Sorpreses? 

En primer lloc destacarem que pot ser un verb (Això no hi cap!), un nom (Ella va abaixar el cap), un determinant (No hi ha cap solució) i també una preposició (Vine cap aquí). A més a més, el Centre d’Assistència Primària, també és el CAP i, per tant, podem dir frases com aquesta: Vaig cap al CAP perquè em fa mal el cap i no em queda cap calmant. 

Si ens centrem en el nom cap, descobrim que ha donat lloc a mil frases fetes.

Si abaixar el cap implica resignació, alçar el cap implica tenir coratge; i anar amb el cap ben alt és no avergonyir-se. Ser cap de turc és mal negoci perquè vol dir que et fan responsable d’alguna cosa que no has fet; i dur-ne més al cap que als peus també és mal negoci, perquè vas borratxo!

Si et diuen que ets dur de cap o que ets un cap de suro, un cap d’ase, un cap buit o que tens poc cap pots donar per fet que et consideren poc espavilat. En canvi, si et diuen que ets un cap calent, un cap verd, un cap de trons o un cap de pardals tingues present que et troben exaltat i poc realista... Potser pensen que el que has dit no té ni cap ni peus!

Et balla pel cap alguna cosa i no aconsegueixes recordar-la amb exactitud? Se te’n van les coses del cap? Potser t’acusen de tenir el cap a tres quarts de quinze perquè et veuen distret però tu penses que és culpa d’ells, que et fan rodar el cap...

Podríem seguir jugant amb el cap de casa que seu al cap de taula el dia de cap d’any sense cap maldecap, però vist que el nom cap ja ens fa ballar el cap, explorem què passa si juguem amb el verb cap. També hi ha frases fetes? Doncs, sí, però no tantes... Aquí podrem dir que no hi cap ni una agulla quan la sala està molt plena o que l’àvia no cap a la seva pell perquè està molt cofoia amb el seu net i que no em cap al cap que no s’adoni que el seu net és igual d’encantador que els nets de totes les altres àvies. 

I, al capdavall, hem de tancar l’article: ja no hi cap res més. Ja som al cap del carrer! Feliç diada de Sant Jordi!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem