Telèfon per denunciar l'edatisme

En 2 mesos de funcionament del servei HelpAge, s'han rebut més de 100 consultes

Segons l'OMS, la meitat de la població mundial té actituds discriminatòries envers les persones grans, però pocs ens atrevim a denunciar-ho, algunes vegades per por de fer el ridícul o bé perquè no tenim prou informació sobre els nostres drets i, per tant, sobre la seva conculcació.

Per això la plataforma HelpAge ha posat en marxa per a tota Espanya un Servei d'Atenció, que es pot sol·licitar per correu electrònic <contacto@servicioseam.es>, o bé per telèfon (900222222). El servei també està obert a cuidadors o familiars, per resoldre dubtes sobre com actuar en situacions d'abús o de maltractament.

A partir de la trucada o consulta, un equip especialitzat se'n fa càrrec i deriva la sol·licitud d'informació, assessorament o acompanyament a la institució responsable i després en fa un seguiment per saber si el problema s'ha resolt bé.

En 2 mesos de funcionament del servei HelpAge, s'han rebut més de 100 consultes, sobretot de dubtes relacionats amb l'atenció a la dependència, les dificultats d'accés a tràmits administratius o la discriminació per edat a l'àmbit laboral.

El director de l'Imserso, Luís Alberto Barriga, ha recordat que la participació de les persones grans a totes les polítiques i reformes que ens impliquen és bàsica. El Consejo Estatal de Personas Mayores, ha de ser partícip i no únicament receptor dels serveis adreçats al nostre col·lectiu i ens anima a la gent gran a tenir un protagonisme més directe en les reformes que ens afecten. Les persones grans ens trobem diàriament en situació de discriminació per accedir a àmbits com la salut, el mercat laboral, les cures, la decisió sobre els nostres ingressos o l'ús dels mitjans digitals. Cal que prenguem consciència dels nostres drets, que ens impliquem i que denunciem els abusos. En canvi, des d'organismes com el Defensor del Poble o la Fiscalia de Persones Grans informen que gairebé no hi ha queixes per part de les persones grans i les poques que arriben són per a problemes de les residències i, de fet, han estat presentades pels familiars.

L'envelliment actiu no consisteix únicament a sortir de casa per socialitzar o per fer activitats culturals o lúdiques, sinó també suposa la participació activa en la presa de decisions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem