Tornados mediterranis

Un minihuracà mediterrani és una pertorbació la morfologia de la qual recorda els ciclons tropicals però amb menor intensitat

A la conca mediterrània, la fi de l’estiu meteorològic s’anuncia amb tota la fanfàrria i l’aparat de què fem gala els mediterranis: una tongada de xàfecs descarrega amb tal ferocitat que causa danys quantiosos i desgràcies personals i tot. Sortosament, res a veure amb els estralls que la tempesta David ha provocat a Turquia, Grècia i especialment Líbia, on els morts i desapareguts superen els 10.000.

Aquesta catàstrofe, sense precedents a la riba mediterrània, ha portat els experts a considerar la tempesta Daniel com un medicà o minihuracà mediterrani, una pertorbació la morfologia de la qual recorda els ciclons tropicals però amb menor intensitat i dimensions més reduïdes. A casa nostra, del que tenim constància cada cop més és de la presència de mànegues o tornados, anomenats fiblons o caps de fibló a les Balears. En aquest cas, es tracta d’un remolí de vent amb un diàmetre màxim d'uns centenars de metres, caracteritzat per un gran descens de la pressió atmosfèrica a l'interior i amb un corrent vertical de succió, que penja d'un núvol i que està en contacte amb la superfície terrestre o aquàtica.

Algú pot pensar que són fenòmens habituals en les nostres contrades i que guarden relació amb el que abans dèiem gota freda i que ara anomenem DANA (depressió aïllada a nivells alts). Tanmateix, els científics atribueixen la recurrència creixent i la superior virulència d’aquests episodis a la crisi climàtica, un terme que emprem per destacar la gravetat de la inestabilitat climàtica actual, causada per l'activitat humana i en particular per la crema massiva de combustibles fòssils. De fet, no és exactament el mateix que el canvi climàtic, en la mesura que el darrer fa referència a una variació global del clima de la Terra produïda per fenòmens naturals com alteracions en l’òrbita terrestre, impacte de meteorits, canvis en la circulació oceànica, etc.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem