Tornem a parlar de l'"edatisme"

Edatisme és una traducció massa literal de la paraula anglesa ageism i es tracta de la discriminació per raó d'edat

Dins del programa de la SETMANA DE LA GENT GRAN de Sant Cugat, el passat dia 5 d'octubre es va fer una Taula rodona, en què va intervenir la professora Montse Celdran, que ens va aclarir el concepte d'"edatisme".

El gerontòleg i psiquiatre Rober Butler va ser qui la va proposar, tot tenint en compte 3 elements: les actituds envers les persones grans, l'edat avançada i el procés d'envelliment.

Es produeix edatisme en el treball, quan algunes empreses fan prejubilacions per raó de l'edat, sense valorar l'experiència de les persones grans, sinó tenint en compte únicament que en el seu lloc contractaran persones joves amb una retribució inferior.

Es produeix edatisme en la cura de la salut, si els professionals creuen que no entendrem les seves explicacions o que ja no val la pena buscar la solució a determinades molèsties o malalties sense tenir que ningú sap quant de temps ens queda i que tothom té dret a viure bé.

Es produeix edatisme en l'economia de cada dia, quan per accedir a algunes prestacions o fins i tot per fer els tràmits més bàsics, no es té en compte la incapacitat de moltes persones grans per fer un bon ús de les "noves" tecnologies.

Es produeix edatisme dins de l'àmbit familiar, quan es tracta les persones grans com si fossin infants i no es valoren les seves opinions, no únicament pel que fa a les atencions que necessiten, sinó també per influir a la presa de decisions que incumbeixen a tota la família.

Es produeix edatisme en la vida amorosa, quan no es té previst que les persones grans han de poder gaudir de la seva sexualitat, encara que sigui diferent, deixant de banda prejudicis o estereotips.

I tots hem de vigilar perquè l'edatisme, la discriminació per raó de l'edat, sovint l'apliquem sense adonar- nos-en. Fins i tot les persones grans som edatistes quan diem: "Ja sé que hauria de sortir, però s'hi està tan bé al meu sofà!", "Ja sé que els amics o les amigues del casal m'esperen, però, ben mirat, si tots són tan grans com jo, ja ho entendran que no em vingui de gust anar-hi".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem