contingut promocionat
Aliura L

 

El portal que encara el repte d'un futur envellit

El portal serveix de manual d'iniciació en la dependència per a conèixer els primers símptomes i com evoluciona

Aliura és el primer portal digital sobre la dependència a Catalunya, que neix amb l'objectiu d'acompanyar i ajudar les persones dependents, i específicament les seves famílies. "Fa molts anys que observem com milers de persones, sobretot dones, afronten el procés de pèrdua d'autonomia d'un familiar pràcticament soles", segons una de les impulsores de la plataforma, Àngels Cobo. Per pal·liar la situació es va crear la pàgina web www.aliura.coop, un recull de tota la informació fiable i actualitzada al voltant de la dependència. Aliura també vol ressaltar la urgència d'assolir un sistema de cures consistent, en un país on l'envelliment de la població és una realitat i on s'espera arribar als dos milions i mig de persones grans l'any 2050.


Informació i acompanyament

3

Aliura també inclou informació sobre com gestionar la recerca de residències i eines de gestió FOTO: Cedida

El portal serveix de manual d'iniciació en la dependència per a conèixer els primers símptomes i com evoluciona. També és un aparador dels serveis, ajuts i recursos que existeixen per promoure l'autonomia de les persones grans que no volen marxar de casa seva. S'hi troben tants recursos d'acompanyament presencial com d'assistència telemàtica, per exemple rellotges intel·ligents amb botó SOS que calculen les constants vitals i detecten caigudes, o assistents de veu que fan trucades i controlen la il·luminació de la llar. Aliura també inclou informació sobre com gestionar la recerca de residències i eines de gestió. La Generalitat de Catalunya promou ajuts econòmics i accés a recursos d'assistència a través de la Llei de Dependència: Aliura detalla tota aquesta informació en un dels seus apartats.


Envelliment: un repte demogràfic 

2

El 19,3% de la població té 65 anys o més, un percentatge que tendirà a créixer segons les projeccions demogràfiques de futur FOTO: Cedida

Aliura neix també per reflexionar sobre el repte demogràfic que el país afronta. L'IMSERSO calcula que a Catalunya hi ha més d'un milió de persones potencialment dependents i que el 34,9% han sol·licitat algun tipus d'ajuda. Segons l'Idescat, el 19,3% de la població té 65 anys o més, un percentatge que tendirà a créixer segons les projeccions demogràfiques de futur: el 26,1% l'any 2040, i el 28,9% el 2050. Amb tot, es preveu que l'any 2055 la taxa de dependència (població de 65 anys i més per cada 100 persones de 15 a 64 anys) haurà arribat al 50%. Fruit de la caiguda de la natalitat, les persones en edat de treballar cada cop seran menys. Tot un desafiament que, segons Àngels Cobo, "cal situar com una prioritat i promoure la innovació i la col·laboració público-privada per trobar-hi solucions".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem