Totjoc

A través de la llengua, vehiculem les vivències que tenim en jugar

Jugant passem una bona estona, prou bé que ho sap la canalla. Del que potser no n’és conscient és que el joc ens acosta als altres en la mesura que afavoreix la socialització i enforteix les relacions personals. Per això és tan important en les edats primerenques potenciar-lo, ja que ens confronta amb la realitat a través de la recerca de solucions imaginatives que ens amplien horitzons i ens perfeccionen la conducta. I tot i que els menuts se centren sobretot en el resultat final —la victòria o la derrota—, allò que compta és que jugant aprenem dels errors i coneixem les virtuts i els defectes propis, la qual cosa contribueix a canalitzar la frustració.

Sovint, però, obviem que jugar no és només cosa de nens; tal com la vida és un aprenentatge continu, cal valorar en la justa mesura la importància de jugar a qualsevol edat. És en aquest context que neix Totjoc, el programa que promou el joc i la joguina en català del Consorci per a la Normalització Lingüística, perquè en paral·lel al valor de jugar cal prendre consciència també de la llengua de joc. 

El programa Totjoc articula aquestes reflexions al voltant de tres eixos programàtics eminentment orientats a la pràctica:

  • Fomentar l'ús del català a través del joc.
  • Difondre l'oferta de jocs i joguines en català.
  • Col·laborar amb les empreses del sector perquè incorporin el català en els seus productes.

Per assolir aquestes metes, Totjoc compta amb un canal de Youtube que recull tutorials i curiositats sobre jocs de taula tradicionals i moderns. Però l’eina més potent del programa és el cercador, a través del qual podem perfilar les cerques sobre joguines tant per població, fabricant i paraula clau, com per gènere de joc o edat dels jugadors. A Sant Cugat els establiments adherits al programa són Abacus, El Celler dels Llibres, Els Tres Reis, Juguettos, DeMammalia, Ocio Central i Pony Toys.

Així que ara que s’acosten dates per regalar il·lusió, tingueu present que un joc o una joguina en català sempre són una bona opció perquè, tal com deia Stuart Brown, “el que fa excepcional l'espècie humana és que estem dissenyats per jugar durant tota la vida”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem