Tots els ocells del món tenen nom en català

Des de l’estiu del 2022 disposem d’un diccionari en línia que recull el nom de tots els ocells del món en català

Quants ocells coneixeu? Sabeu distingir un pardal d’una oreneta?

Toni Gomila ens alerta sobre el perill de perdre les paraules que són bàsiques per parlar de la vida que ens envolta. Si us preocupa que amb el nostre ritme de vida perdem paraules essencials, tenim una bona notícia per compartir amb vosaltres.

La Fundació Barcelona Zoo, l’Institut Català d’Ornitologia i el Termcat (Centre de Terminologia) han treballat conjuntament per poder tirar endavant el Diccionari dels ocells i des de l’estiu del 2022 disposem d’un diccionari en línia que recull el nom de tots els ocells del món en català. L’obra aplega 11.170 fitxes terminològiques classificades en 36 ordres i 243 famílies. Cada fitxa inclou una denominació comuna catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. A més, el diccionari inclou 522 fitxes il·lustrades per Àlex Mascarell i Jordi Fàbregas i està previst seguir ampliant el nombre d’il·lustracions amb la col·laboració d’il·lustradors especialitzats en l’àmbit de l’ornitologia. Trobareu tota l’obra al web del Termcat.

Ja que tenim el privilegi de viure al costat del Parc de Collserola, podem aprofitar el nostre temps lliure per sortir a caminar pel bosc i escoltar com canten el pit-roig o la merla. El Parc ens ofereix un munt d’activitats. El Centre d’Educació Ambiental de Can Coll ofereix visites ornitològiques a la Feixa dels Ocells, els diumenges d’hivern, fins al 19 de març, de 10.30 a 13.30 h. És una activitat gratuïta oberta als nens i nenes a partir de 8 anys.

Al Centre d’Informació hi ha una petita menjadora que facilita l’alimentació de les espècies que es queden a viure al parc durant l’hivern; es pot observar cada dia. Us sorprendrà veure com menja pipes una mallerenga: sap fer servir les seves potetes com si fossin mans i aguanta la pipa per poder-la trencar amb el bec. Aneu-hi i practiqueu la terminologia en català.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem