Vestir d’etiqueta

Des de l’any 2010 el Codi de consum de Catalunya estableix l’obligació d’etiquetar en català

El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ha de ser utilitzada en l’etiquetatge, la publicitat i la comunicació dels productes o serveis que hi comercialitzem. De fet, des de l’any 2010 el Codi de consum de Catalunya estableix l’obligació d’etiquetar en català. Cal dir, però, que aquesta norma s’aplica als productes no alimentaris, ja que els aliments estan regulats per un reglament europeu que exigeix únicament etiquetar en alguna llengua oficial de la UE. Llavors, si l’etiquetatge inclou altres idiomes, no hem de marginar el català; en altres paraules, la informació que aparegui en català ha de tenir la mateixa prominència que la que aparegui en les altres llengües.

Però quina informació hem d’incloure en l’etiqueta d’un producte? Segons la norma general d’etiquetatge, cal indicar-ne el nom o la denominació usual o comercial; la composició i el seu contingut net, així com el termini recomanat per usar-lo o consumir-lo; si escau, en l’etiqueta cal afegir també el lot de fabricació del producte; igualment, se n’ha d’explicitar el nom o la raó social i el domicili —a la UE— del fabricant, l’envasador, el transformador o el venedor.

Òbviament, els requeriments d’etiquetatge varien en el cas de productes de fora de la UE o d’aquells que utilitzen algun tipus d’energia. Aquests darrers han d’afegir-hi les característiques de potència màxima, tensió, consum específic, etc. D’altra banda, les etiquetes de productes alimentaris han d’especificar els ingredients i la quantitat que els componen i, d’aquests, els que puguin causar al·lèrgies o intoleràncies; també detallarem la quantitat neta de l’aliment, la data de durada mínima o caducitat, les condicions especials de conservació o d’utilització i, si escau, el grau alcohòlic.

En resum, per a una empresa afrontar el repte d’etiquetar en català requereix un esforç, però es pot veure recompensat si entre consumidors i institucions el valorem i donem suport a les comercialitzadores que aposten de manera decidida per l’etiquetatge en la nostra llengua. Al final tots hi guanyem, perquè al català li agrada vestir d’etiqueta.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem