Vocabulari de la cuina d’hivern

En el cas de coliflor, anys enrere s’havia escrit amb guionets. Actualment s’escriu sense guionets però es recomana pronunciar la paraula mantenint l’accent dels dos mots que la formen

És típic dels mesos d’hivern menjar col, carxofes, bròquil, calçots, coliflor... Fixem-nos que podem dir carxofa o escarxofa; totes dues formes són correctes i, si són del Prat, segur que a més seran molt bones! 

Però els reis d’aquesta època són els calçots: cuits a la brasa i acompanyats per romesco, una salsa elaborada amb tomàquets, cebes i alls escalivats, una picada d’ametlles o avellanes, oli, nyores i algun altre ingredient secret... Les nyores són una varietat de pebrot, petit i picant, que s’assembla al bitxo, indispensables en aquesta salsa o en la variant que condimenta un altre plat de temporada: el xató, típic de les comarques del Garraf i el Baix Penedès. 

Quant a les fruites, no hi ha dubte que els cítrics són els nostres aliats plens de vitamina C. La taronja, per exemple, a més de poder-ne beure el suc i menjar-nos-la de postres, també es fa servir a la cuina en receptes com l’ànec amb taronja (no pas “a la taronja”). 

Fruit del llimoner i originària de l'Índia, tenim la llimona, un antioxidant natural que pot substituir el vinagre a les amanides. En alguns llocs del territori de parla catalana, de la llimona se’n diu llima, però no s’ha de confondre amb la llima tropical, que és més dolça i petita. Aquesta llima té un color verdós i del seu suc i la pell ratllada se’n fan salses o receptes amb peix macerat.

I acabem amb l’aranja. En castellà se’n diu “pomelo” o “toronja”, però no s’ha de confondre amb la taronja. L’aranja és de color groc pàl·lid i més grossa que una taronja.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem