És típic dels mesos d’hivern menjar col, carxofes, bròquil, calçots, coliflor... Fixem-nos que podem dir carxofa o escarxofa; totes dues formes són correctes i, si són del Prat, segur que a més seran molt bones!
Però els reis d’aquesta època són els calçots: cuits a la brasa i acompanyats per romesco, una salsa elaborada amb tomàquets, cebes i alls escalivats, una picada d’ametlles o avellanes, oli, nyores i algun altre ingredient secret... Les nyores són una varietat de pebrot, petit i picant, que s’assembla al bitxo, indispensables en aquesta salsa o en la variant que condimenta un altre plat de temporada: el xató, típic de les comarques del Garraf i el Baix Penedès.
Quant a les fruites, no hi ha dubte que els cítrics són els nostres aliats plens de vitamina C. La taronja, per exemple, a més de poder-ne beure el suc i menjar-nos-la de postres, també es fa servir a la cuina en receptes com l’ànec amb taronja (no pas “a la taronja”).
Fruit del llimoner i originària de l'Índia, tenim la llimona, un antioxidant natural que pot substituir el vinagre a les amanides. En alguns llocs del territori de parla catalana, de la llimona se’n diu llima, però no s’ha de confondre amb la llima tropical, que és més dolça i petita. Aquesta llima té un color verdós i del seu suc i la pell ratllada se’n fan salses o receptes amb peix macerat.
I acabem amb l’aranja. En castellà se’n diu “pomelo” o “toronja”, però no s’ha de confondre amb la taronja. L’aranja és de color groc pàl·lid i més grossa que una taronja.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok