Imatge del centre el dia d’encesa de llums de Nadal el passat 27 de novembre FOTO: Artur Ribera

Comerç

El comerç del nucli s’adapta a les noves necessitats de la pandèmia

Zona Nucli centre: Cèntric, accessible, còmode i el lloc on pots trobar tot allò que necessites des de productes d’alimentació gurmet a moda i complements

Històric, professional, proper, còmode i a la recerca constant de l’excel·lència. Aquests són alguns dels adjectius que defineixen el comerç santcugatenc que se situa en el centre històric de la ciutat. En pocs anys el nucli de Sant Cugat ha passat de tenir un comerç tradicional a albergar tot tipus de comerços, des dels més convencionals i generalistes, als més especialitzats i detallistes.

 

 

En aquesta conversió que podem veure fàcilment en carrers i places, l’ha acompanyat l’evolució del centre del municipi, amb un entorn més amable amb el vianant, més verd, més il·luminat i lliure de barreres arquitectòniques. Tot això, ha facilitat la compra en els comerços del nucli mentre es gaudeix d’una volta amb amics, es passeja en família, durant el retorn de la feina a casa en solitari o tot fent un tom amb bicicleta. Els comerços del nucli de Sant Cugat compten amb la seva pròpia singularitat a través d’una àmplia oferta d’establiments orientats als serveis, l’alimentació, la moda i els complements per a la llar, mentre es camina per la zona vianantitzada, per exemple. Sant Cugat s’ha erigit com una ciutat amb un teixit comercial cohesionat i potent on és fàcil comprar i on podem trobar allò que necessitem en el moment que necessitem sense sortir de les nostres fronteres i un referent per altres ciutats de l’entorn. Tot allò que necessites està darrere dels taulells dels nostres comerços.

Comerços en temps de Covid-19

En el context de pandèmia per la Covid-19 que va comportar una aturada econòmica i social arran el confinament, on alguns establiments de primera necessitat van estar a primera línia de foc, i amb l’actual limitació per la segona onada de contagis, els comerços s’han anat adaptant a les noves necessitats del mercat en temps més que record amb la idea d’estar a prop dels seus clients.

Així, els comerços que encara no tenien servei a domicili o el posaven en marxa en comptades ocasions l’han habilitat; s’han ajustat horaris per complir amb la normativa vigent i estar més a prop dels clients; s’han fet servir canals de WhatsApp per fer comandes o facilitar informació; s’han bolcat amb les xarxes socials per comunicar novetats; s’han impartit classes online i s’han adoptat totes les mesures anticovid per assegurar la higiene i frenar possibles contagis en els interiors dels locals. A més i avui en dia, els comerciants encaren aquest any dur i atípic amb un dels seus grans moments: la campanya de Nadal.   

Una campanya de Nadal atípica

Sota la il·luminació nadalenca del nucli, recentment inaugurada, els comerços ja estan preparats per rebre les compres nadalenques amb les que acomiadaran aquest difícil any. Desenes d’establiments del nucli estan preparats per rebre la visita dels santcugatencs i les santcugatenques amb la mateixa il·lusió de sempre i la professional, la proximitat i excel·lència que els caracteritza i amb la idea que comprar al Sant Cugat és sinònim de qualitat, rapidesa i inversió econòmica i social en la ciutat en la qual vivim.

Reactivem el comerç

Des de l'inici de la pandèmia l’Ajuntament ha posat en marxa un conjunt de mesures orientades a pal·liar l’impacte econòmic sobre el comerç local. Entre elles destaquen accions com la campanya ‘Gràcies! Revitalitzem la ciutat comprant al comerç local’, ajuts directes destinats a autònoms, comerços i microempreses, suport a la digitalització o els vals de descompte de 20 € per comprar als comerços de la ciutat i repartit entre els santcugatencs i santcugatenques a través de l’App "Gràcies, Compra a Sant Cugat" que va finalitzar tot just el 30 de novembre. 

De la mateixa manera el consistori va activar diverses línies d'assessorament als comerços en aspectes com mesures sanitàries Covid, lloguers de locals, eficiència energètica, etc. i s’ha posat en marxa una moratòria en alguns tributs i taxes municipals per fer front als efectes econòmics.

Com viu la pandèmia el comerç?

“Durant la pandèmia vam tenir molta feina sobretot es comprava producte d’alimentació i vam fer molt domicili”. Joan Castaner. Cal Caballu

 

“Van haver de tancar i quan vam poder tornar a obrir, ens vam haver d’adaptar fent classes i sessions online”. Roberta Ferreira. dTerra

 

“Ara podem tornar a treballar amb la restauració, que es va aturar de cop”. Ton Lladó. Vins Noé