L'oposició demana que es torni a fer el concurs de publicitat institucional

S'ha demanat l'anul·lació del contracte d'informació, comunicació i difusió pública

L'oposició en bloc ha aprovat al ple municipal del mes de març a Sant Cugat del Vallès una moció d'urgència per l'anul·lació i nova licitació del contracte d'informació, comunicació i difusió pública d'anuncis oficials i edictes, serveis, accions i activitats municipals en mitjans de comunicació d'abast local de l'Ajuntament de Sant Cugat. Un procediment per al qual Cs i PP han presentat recursos al Tribunal de Contractació, encara sense resolució.

Una moció presentada per totes les formacions polítiques i els regidors no adscrits, a excepció de l'equip de govern, que ha prosperat amb l'única oposició del PDeCAT-Demòcrates. D'aquesta manera, s'ha aprovat anul·lar el procediment de licitació d'aquest contracte, així com iniciar un nou expedient de contractació, proposant que la redacció dels plecs de licitació del nou contracte es realitzi a través de lots, i que aquests corresponguin als diferents canals comunicatius. Amb tot, l'aprovació al Ple no suposa l'aturada del concurs, ja que no és potestat d'aquest ens.

Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat, ha defensat el concurs, apuntat que "políticament, considerem que aquest posicionament és partidista, acompanyats per TV Sant Cugat", a qui, ha reiterat, ha ofert una reunió per explicar el procediment. "Ha estat un procediment obert, amb criteris objectius", ha dit, subratllant la "plena confiança amb el personal tècnic i jurídic en tots els expedients".

La secretaria municipal ha explicat aquest procediment, detallant que "estem davant d'un contracte tipificat que, per l'import, hem d'anar a procediment obert", defensant que el contingut del concurs és "correcte", tenint "el que ha de tenir". En aquest sentit, ha destacat "els criteris d'adjudicació, que són tots tècnics, i la solvència tècnica professional i tècnica dins les opcions de la llei de contractes". Amb tot, la secretària ha admès que "podria ser millorables", pel que fa a millorar les argumentacions en alguns aspectes, com "la divisió per lots" o "el preu, que podria estar més desglossat", apuntant com a "errada" que "l'informe tècnic no hauria de fer referència a cap empresa". Amb tot, ha apuntat que "són errades que no són causa de nul·litat del contracte".

En aquest sentit, ha fet referència als dos recursos pendents de resolució, dels quals ha dit "no sabem si estan acceptats o no", havent-se excedint el termini de 5 dies per resoldre. En aquest sentit, també, ha explicat que ja s'ha fet l'obertura de pliques, i que està pendent l'adjudicació del contracte, i que si bé "la llei de contractes preveu la possibilitat de desestimar l'adjudicació, ha d'haver-hi causa que ho justifiqui, per interès públic, i causes justificades".

La secretaria municipal durant la seva intervenció.

La secretaria municipal durant la seva intervenció.

Pel que fa a la moció plantejada, Lurdes Llorente (CUP-PC) ha plantejat que "totes les clàusules fan que l'únic mitja local que es pot presentar és el TOT Sant Cugat", lamentant que s'hagi donat "un embolcall jurídic i d'aparença de legalitat a un contracte que el que fa és evitar la lliure concurrència". "Considerem que s'estan incomplint principis bàsics, i s'hauria d'aturar i repensar-ho", ha subratllat. Per part de Ciutadans, Aldo Ciprian, ha subratllat que l'equip de govern compta amb "un trident informatiu", assenyalant al mitjà local de comunicació, Cugat.cat, el gabinet de comunicació municipal, i el TOT Sant Cugat. En el mateix sentit, ha lamentat que s'amagués "la licitació del concurs a l'oposició", anunciant el recurs presentat al tribunal Català de Contractes per "establir si hi ha il·legalitats en la licitació".

Ferran Villaseñor (ERC-MES), ha subratllat que "els plecs de condicions administratives que s'han aprovat, són legals, perquè en els plecs es pot posar el que es consideri. Però hauríem de diferenciar entre legalitat i una actuació que no aplica l'aspecte sobre la licitació que estem programant", ha dit, afegint que "els principis que haguessin hagut de portar a aquest plec de condicions hauria de fer una radiografia a la realitat comunicativa de l'entorn, amb diferents lots que representessin la realitat". "Considerem que el procediment ha estat erroni en la fonamentació", ha afegit.

Per la seva banda, Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA), ha defensat els mitjans de comunicació com a "un dels pilars que sostenen la democràcia, i això vol dir que és important poder mantenir la seva autonomia, i que les administracions sí que han de donar suport". En aquest sentit, ha dit que "l'objectiu amb aquest concurs no deixa de ser un suport a uns mitjans de comunicació; no solament la difusió", per això ha afegit que "la publicitat no es pot concentrar a un sol mitjà". "En la nostra oposició al concurs no fem acusació de corrupció, ni acusem cap mitjà, ni tenim interès en mesclar altres elements. Estem parlant de maneres de funcionar que no serveix per esvair dubtes", ha apuntat.

Per part del PSC, Pere Soler ha apuntat que "necessitem uns mitjans de comunicació que ens expliquin i difonguin les coses d'interès per la ciutat", defensant que "com més mitjans hi hagi al municipi, molt millor". En aquest sentit, ha dit que "podríem millorar els plecs de condicions", reclamant "un canvi i una rectificació d'aquest concurs" per "diversificar i per transparència", demanant que s'aclareixin alguns aspectes com el nombre d'exemplars o el format que figuren al plec de condicions. En el mateix sentit s'ha expressat Álvaro Benejam (PP), destacant que amb aquests criteris, solament una empresa pot optar al concurs. "Com a ciutadà, m'és igual en quin format rebi la informació, mentre ho pugui llegir", ha afegit, apuntant la necessitat d'aturar el concurs per "higiene política", i anunciant que si s'adjudica abans que hi hagi resolució dels recursos presentats, s'impugnarà la decisió.

El regidor no adscrit Dimitri Defranc ha remarcat la necessitat d'un debat més profund sobre la comunicació a la ciutat, i el també regidor no adscrit Xavier Cortés ha lamentat la manca de transparència del procés.

Abans del debat de la moció, TV Sant Cugat ha intervingut en el torn de participació ciutadana del ple per mostrar la seva posició al respecte d'aquest cas. D'aquesta manera, han fet lectura d'un text consensuat amb els treballadors del mitjà en contra de les clàusules del concurs publicitari municipal, lamentant que l'Ajuntament "vol destinar aquest gran paquet per als pròxims quatre anys a un únic mitjà de premsa", lamentant que no es divideixi el paquet en lots, i les clàusules excloents del concurs. En aquest sentit, han demanat "fomentar la lliure concurrència i competència", apuntant per "un concurs transparent, competitiu i honest, i realment obert a tots els mitjans de Sant Cugat". La resposta l'ha donat l'alcaldessa, remarcant que "l'Ajuntament no pot actuar de manera arbitrària", mostrant la seva confiança amb l'equip tècnic que l'ha elaborat, emplaçant-los a una reunió amb la secretaria municipal per aclarir els dubtes.

 

 

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem