Un pas més per ampliar l'habitatge protegit a Sant Cugat

L'Ajuntament vol que el 30% dels pisos de noves promocions es dediquin a l'habitatge protegit

La modificació urbanística que ha de garantir que el 30% dels habitatges de les noves promocions de Sant Cugat es dediquin a habitatge protegit afronta un dels últims tràmits. El Ple Municipal d'aquest 18 de març ha d'aprovar provisionalment la proposta, pas previ a l'aprovació definitiva per part de la Generalitat de Catalunya.

Més info: El Ple acorda que el 30% dels habitatges de nova construcció siguin protegits

L'objectiu és augmentar l'habitatge protegit de Sant Cugat, que registra un dels preus més elevats de tot el país tant pel que fa al lloguer com a la compra. La modificació també ha de permetre la compra de blocs d'habitatges que estiguin a punt de ser adquirits per fons d'inversió o un únic propietari per dedicar el 30% a habitatge protegit. També quan es tirin a terra cases antigues del centre de la ciutat per fer nous blocs, els propietaris hauran de fer un 30% de pisos protegits.

A diferència del cas de Barcelona, en el que l'Ajuntament vol obligar als promotors a destinar el 30% a habitatge protegit; l'Ajuntament de Sant Cugat ho estableix com una recomanació. És per això que el projecte inclou també el dret de tanteig i retracte, és a dir, que el Consistori podrà comprar l'àrea per fer efectiu pel seu compte el percentatge d'habitatge protegit.

En el cas que els promotors privats tirin endavant el 30% dels pisos protegits de noves construccions, aquests podran ser de venda o de lloguer, però amb les condicions de preu i la llista d'usuaris de Promusa. En cas que l'Ajuntament de Sant Cugat sigui l'encarregat de fer-ho, el compromís és que siguin sempre de lloguer.

Alguns canvis

La proposta de l'Ajuntament ha rebut diverses al·legacions en els últims mesos, algunes del sector promotor i constructor, com l'Associació de Constructors i Promotors de Catalunya o el Sabadell Real State.

També ERC-MES va reclamar algunes modificacions, que l'Ajuntament ha estimat en part. Entre altres, garantir el reallotjament de llogaters en casos de grans rehabilitacions d'edificis, ampliar el dret de tanteig i retracte en casos de grans rehabilitacions per dedicar el 30% dels pisos a habitatge protegit o evitar grans concentracions d'habitatge públic en àrees petites.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Puigdomènech, va mostrar el seu interès en tirar endavant el més ràpid possible aquest projecte: "Cada vegada que ho allarguem, deixem el mercat sense pressió per fer més habitatge protegit".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem