Ester Ballart, escriptora Ester Ballart, escriptora
Per Nadal les cases, els carrers i els comerços de la ciutat estan especialment guarnits amb llums, estrelles i boles brillants, tot sembla anunciar que alguna celebració s’acosta.

Fer el pessebre, guarnir un avet o menjar torrons forma part d’un seguit de tradicions que vénen de molts anys enrere.
El primer pessebre el va fer Sant Francesc, que va néixer al segle xiii en un poble d’Itàlia que es deia Assís. Un Nadal, Sant Francesc d’Assís estava pregant en una cova, quant se li acostaren tota mena de persones de les cases veïnes. Llavors va pensar que el primer Nadal deuria ser molt semblant i va fer el primer pessebre vivent de la història que després es representaria amb figuretes de fang o de cartró.

Guarnir l’arbre de Nadal és una tradició que ve del nord d’Europa i es remunta a més de dos mil anys enrere. Antigament se celebrava l’inici de l’hivern al voltant d’un arbre, en el qual hi penjaven pedres i diversos objectes que avui s’han convertit en boles i llums.

El torró és el dolç més típic de Nadal, n’hi ha de molts tipus, però el tradicional està fet amb mel, sucre i ametlles. El seu naixement és una mica confós però gairebé tothom està d’acord en què és d’origen àrab i se situa a les comarques del sud del País Valencià. Les varietats més conegudes són el torró tou de Xixona i el torró dur d’Alacant. Pel que fa a les neules, ja en menjaven a l’Edat Mitjana i formaven part de les taules més exquisides. Avui, gràcies a la comunicació entre totes les cultures incorporem costums forans però és important que no perdem els nostres. Bon Nadal!

ENVIA'NS EL TEU CONTE!

Escrius contes?
T’agradaria que sortissin publicats al TOT? Sabem que entre els nens i les nenes de Sant Cugat hi ha bons escriptors. Si n’ets un, envia’ns el teu conte a l’adreça petitot@premsalocal.com.

Anima’t, que ja n'hem publicat uns quants!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem