'Desplaça Jove' serà el nou espai de la Festa Major

El calendari d’activitats lúdiques del programa 2012 comptarà amb les propostes tant diürnes com nocturnes que una nova comissió d’entitats ha presentat per fer la Festa Major més plural i diversa

Tot i que falta poc menys de dos mesos perquè comenci la Festa Major de Sant Cugat, el programa d’activitats ja fa temps que s’està estructurant. Dos anys després de la desaparició de les Barraques de Sant Cugat, un dels espais gestionats i dirigits pel públic jove amb més èxit, sorgeix una nova proposta. De la mà de 10 entitats del poble pertanyents a diferents àmbits lúdics, culturals i esportius, el Desplaça Jove pretén oferir un ventall d’activitats a totes hores però també per a tots els públics.

Els “Desplaçat’s”

Les Barraques de Sant Cugat agrupaven una vintena d’entitats diferents de la ciutat, fet que els donava l’oportunitat de fer-les participar en la Festa Major. Quan el model, que va durar 12 anys, va entrar en crisi per motius com la concentració de joves en un macrobotellón, la Comissió de Barraques va intentar reformar el model d’oci amb alternatives. Es va gestar la idea d’una Plaça Jove, és a dir, apropar la festa dels joves al centre del poble, ja que les últimes edicions de les Barraques s’havien celebrat cada cop més lluny del nucli urbà (el polígon de Can Solà va ser l’últim escenari). Tot i així, no es va aconseguir arribar a un acord amb l’Ajuntament, i les Barraques com a conjunt d’entitats es van dissoldre.

Això va fer que l’oferta juvenil quedés descentralitzada i moltes entitats es van quedar fora de la festa. De totes aquestes n’ha sortit el projecte Desplaça Jove, format pel grup de percussió Kata Kitinga, la JERC, els clubs de Rugby i Handbol de Sant Cugat, la Penya Bilbo Ondokoak, el Front Freak, l’Escola d’Excursionisme i 3 entitats de lleure: el CAU de la Floresta, el CAU Berenguer El Gran i l’Esplai Pica- Roca.

Tot i així, no es tracta d’un espai tancat a unes entitats o sectors, tot al contrari, “és un projecte obert a tothom, on pot participar qui vulgui” ha assenyalat Elisabet Llobet, monitora i directora de l’Esplai Pica-Roca. El projecte, tot i tenir la paraula jove en el seu nom, aposta per ser intergeneracional i promoure la coordinació interplaça. “No pretenem competir, sinó sumar i donar cabuda a tothom, de dins i de fora les entitats“, remarca l’Elisabet, afegint que l’organització “vol trencar amb la idea de la temàtica de places i poder acollir tot tipus d’activitats que no tenen cabuda per temps o per espai en altres punts del poble”.

Del poble i per al poble
L’Ajuntament ja ha aprovat un pressupost i ha donat el seu suport per tirar endavant el pla d’activitats que l’organització d’aquestes entitats vol celebrar entre els dies 28 de juny i 1 de juliol. “No es tracta d’una oferta únicament diürna, sinó que volem que hi hagi activitats durant tot el dia”, ha puntualitzat Marta Carpintero, també monitora de l’Esplai Pica-Roca. Concerts de grups locals i de fora (Teràpia de Shock o Els Catarres són dues de les propostes de l’Ajuntament que caldrà decidir), batucades, espai grafitero, exhibicions de hip-hop i també punts de participació i reflexió ciutadana com a racons de lectura, xerrades i debats que potenciïn la interactivitat i el protagonisme de la gent del poble

Més informació
 
Comentaris

Destaquem