El confinament nocturn deixa en escac a l'activitat esportiva dels clubs santcugatencs

Els clubs esportius de Sant Cugat estan trobant moltes dificultats per encabir tots els seus entrenaments amb les limitacions horàries

Nou cop dur per a l'esport amb el confinament nocturn. Després que el Consell de Ministres aprovés l'Estat d'Alarma, el Govern de la Generalitat va decidir aplicar el toc de queda de 22 a 6 hores, un toc de queda que ha esquitxat negativament a l'àmbit esportiu, ja que tots els clubs esportius han de finalitzar els seus entrenaments a les 21 hores. 

Més info: El Consell de Ministres aprova l'Estat d'Alarma amb la idea de prorrogar-lo fins a l'abril

Així doncs, els diferents clubs esportius de Sant Cugat han hagut d'iniciar un trencaclosques per encabir que tots els seus entrenaments, dels diferents conjunts que formen l'entitat, finalitzin abans de les 21 hores. 

Més info: Catalunya aplica el toc de queda a partir de les 22 h i fins a les 6 del matí

Perjudicats respecte a la cultura

Per començar, una de les principals queixes dels clubs de Sant Cugat ha estat el diferent tracte rebut per part de la Generalitat respecte als esdeveniments culturals. Així doncs, Miquel Martínez, membre de Sant Cugat Creix, ha assenyalat que l'esport "també és cultura. No entenem com es publica que l'esport és un dels àmbits més segurs, on menys es propaga la COVID-19, però després restringeixen els horaris d'operabilitat dels clubs". 

Mateixa visió des de la Coordinadora d'Entitats Esportives Sant Cugat que, en un comunicat de premsa, comunicaven que no entenen "el risc que pot representar que els nostres esportistes en lloc de tancar-los les instal·lacions a les 21.00 h es pugui fer a les 22.00 h, per exemple, respectant i facilitant d'aquesta manera la pràctica esportiva que es cregui convenient per apaivagar en el possible, les conseqüències d'un aïllament social i una aturada innecessària en els entrenaments". 

A més, en el mateix comunicat, l'entitat comenta que "la joventut ocupa un segment important i significatiu en el teixit social i és molt important no oblidar-los en totes les accions que es puguin dur a terme i les seves conseqüències per aturar la COVID-19".

Impediments a la conciliació

D'altra banda, les categories sèniors són de les més perjudicades amb aquesta nova mesura. Acostumats a iniciar entrenaments al vespre, molts d'ells a partir de les 21 hores, els clubs de Sant Cugat s'han vist obligats a avançar els entrenaments dels sèniors a les 19:30 hores.

D'aquesta manera, molts dels jugadors dels equips sènior tenen dificultats per acudir als seus entrenaments per qüestions d'estudis o laborals. "Ens hem trobat amb diferents jugadors que els resulta impossible arribar de manera puntual a l'entrenament" argumentava Julià López-Arenas, president del Club Handbol Sant Cugat.

Compaginar la reducció horària amb la competició

Tot i les actuals restriccions, els equips que competeixen en categoria estatal mantenen la competició activa. Aquest és el cas de la secció d'herba del Junior FC, conjunt que compta amb els 2 primers equips a la Divisió d'Honor, màxima categoria estatal. 

"Aquestes modificacions ens poden repercutir en la competició, ja que el nivell de qualitat dels entrenaments serà diferent i podrem tenir alguna diferència amb altres equips que ens pugui perjudica, explica Jordi Muñoz, responsable de la secció.

En el seu cas, el club ha optat per una innovadora reestructuració: les categories juvenils entrenaran de 16 hores a 17:30 hores, franja actualment buida, ja que la majoria dels seus components acaben les classes a l'hora del migdia.

Tot i això, el club blau-i-negre també ha hagut d'ajustar les seves franges horàries i ha hagut de reduir i encabir els entrenaments de tothom. Per a Jordi Muñoz: "No entenem com s'ha pogut fer una cosa així, sense pensar en les realitats dels clubs. Així que demanem poder entrenar fins a les 22h, ja que no s'ha tingut en compte la importància que té l'esport en l'educació dels joves".

En el cas del masculí del Club Handbol Sant Cugat, conjunt que milita a Primera Estatal, Julià López-Arenas no vol utilitzar això com a excusa d'un menor rendiment de l'equip: "Imagino que influenciarà en el rendiment dels jugadors aquestes restriccions, tanmateix, són unes mesures que ens afecten a tots per igual, així que tots els equips estarem en les mateixes condicions".

El club vermell-i-negre també s'ha vist afectat per les actuals limitacions i ha hagut de reorganitzar la seva graella d'entrenaments. "Vam enviar la nostra proposta a l'Ajuntament i la va acceptar. Així que alguns equips, en comptes de fer 3 entrenaments a pista, en realitzen 2 i l'altre el fan en algun lloc del municipi per fer físic" explica López-Arenas.

El president també ha volgut indicar que la pèrdua d'hores d'entrenaments ha estat doble, ja que a l'inici de la temporada, hi havia equips que entrenaven fins a les 23 hores: "Sabem que estem davant una situació complexa, però el món de l'esport hauria de ser considerat com la cultura".

Equips a l'espera de saber si podran competir

Finalment, a aquestes noves restriccions, se suma la incertesa dels clubs per saber si es podran reprendre les competicions esportives catalanes, unes competicions que teòricament es reprenen durant el cap de setmana del 31 d'octubre i 1 de novembre i que de moment no s'ha posposat la normativa dels 15 dies.

"El nostre problema és que tardem a prendre mesures, i això és un mal de cap per a tots els clubs i per a totes les famílies dels jugadors" explicava Llorenç Santasusagna, president del Sant Cugat FC. En el cas dels vermell-i-negres, han reduït el nombre de sessions d'alguns equips base i han disminuït les franges horàries de cada entrenament.

"Ens agradaria que al món esportiu se'ns tractés com al món cultural, però tenim la sensació que en alguns sectors han estat molt estrictes. No entenem per què la cultura gaudeix d'aquest privilegi i nosaltres, que comptem amb grups bombolla, ens restringeixen d'aquesta manera" afegia Santasusagna.

En una línia similar es posiciona Javi Martínez, vicepresident del Qbasket Sant Cugat: "Entenem que ens trobem davant una situació complicada, però ens sentim perjudicats respecte a la cultura, quan tots els clubs estem aplicant protocols sanitaris i comptem amb grups estables".

A més, Martínez mostra el seu descontentament amb les declaracions que es van fer en la roda de premsa del Procicat: "Dir que aquest canvi no el notarem els clubs esportius és no ser conscient de la situació de la majoria de clubs catalans, fins i tot aquells clubs que juguen a l'elit però no són considerats com a esport professional".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem