Ethics4Sports crearà un decàleg per erradicar els valors negatius en l'esport

L'objectiu d'aquesta iniciativa, impulsada per SantCugatCreix, és oferir eines als agents esportius per potenciar valors positius en l'esport base del municipi

SantCugatCreix ha presentat els resultats del seu programa Ethics4Sports de la temporada 2018/19, un programa que potencia la cerca de valors en l'esport base com la solidaritat o la companyonia, el dilluns 14 de juny a l'Hotel Sant Cugat. De la mà de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport de la Fundació Blanquerna, l'anàlisi d'aquests resultats busca implementar un decàleg per a la nova temporada que pugui facilitar eines als agents esportius per millorar la formació dels esportistes base.

Actualment, en l'Ethics4Sports participen 23 entitats locals, les quals compten amb 9.500 esportistes federats en l'esport base i uns 400 entrenadors. Així doncs, durant la temporada 2018/19, el programa Ethics4Sports va enregistrar un total de 1.096 entrades per part de 215 usuaris de 15 esports diferents. Així doncs, una de les conclusions d'aquest estudi, tal com ha explicat Enric Maria Sebastiani, representant de la Fundació Blanquerna, és que els valors més analitzats "han estat el respecte, l'actitud i la solidaritat, i mentre que la solidaritat ha rebut valoracions molt positives, el respecte ha estat el valor amb més aspectes negatius".

Més info: Sant Cugat Creix i la Fundació Blanquerna de la mà amb l'E4SLAB

D'altra banda, una altra dada que ha reflectit aquest programa és que en els esportistes "se'ls ha analitzat principalment la solidaritat i el respecte, en el cas dels pares, l'actitud, i pel que fa als tècnics, la responsabilitat. A més, tot i que la meitat de les entrades han provingut del futbol, el futbol sala i el voleibol, el rugbi ha estat l'esport que ha rebut una avaluació més positiva, mentre que el bàsquet i l'hoquei patins han estat els esports amb les avaluacions més negatives".

És per això, que l'Ethics4Sports vol implementar un decàleg que inclogui grups de discussions, píndoles formatives o tallers a familiars, esportistes i tècnics per buscar erradicar aquestes avaluacions negatives i amb l'objectiu de potenciar els aspectes positius. D'aquesta manera, la idea del programa és seguir amb un sistema d'avaluació contínua que estigui relacionat amb la mesura del manteniment de valors en una àmplia gamma de clubs esportius per generar una cultura en l'esport local que fomenti la discussió entre individus i grups esportius.

Així ho ha explicat Miquel Martínez, membre de la junta de SantCugatCreix: "Amb aquest programa oferim una part de formació, una part d'enregistrament en línia, que comporti un feedback del nostre psicòleg esportiu, perquè al final ens permeti una anàlisi de dades. No som un codi ètic, sinó una eina de mesura per valorar els comportaments de l'esport amb la missió que cada entitat pugui aplicar el seu enfocament".

A més, Martínez ha apuntat que l'aplicació "facilita la recollida de dades i ens pot oferir noves oportunitats d'observar comportaments fins ara no observats. És un projecte viu, en el qual tothom pot veure's beneficiat de les bones pràctiques".

El naixement de l'Ethics4Sports

SantCugatCreix va ser un dels socis fundadors d'Ethics4Sports el 2014, una iniciativa internacional que s'emmarcava dins del programa Erasmus+ de la Unió Europea (UE) amb la idea de potenciar valors com la solidaritat o la companyonia en el món de l'esport, conjuntament amb un consorci europeu.

En el programa, van formar part d'ell el club de voleibol Scuola Di Pallavolo Anderlini (Italia), el club d'hoquei ERG Iserlohn (Alemanya), la facultat de ciències de l'esport de la Université de Rennes (França), el departament de sociologia de la University of Leicester (Anglaterra) i el club de futbol AFC Barwell (Anglaterra), a més de SantCugatCreix i l'Ajuntament de Sant Cugat.

Més info: L'Ajuntament assegura que seguirà col·laborant amb Ethics4Sports

D'altra banda, el projecte va ser considerat com un Programa Municipal de Valors i obert a totes les entitats esportives de la ciutat mitjançant l'Ajuntament, a finals del 2018. No obstant això, l'octubre de 2019, els camins de SantCugatCreix i l'Ajuntament es van separar, després que l'entitat esportiva no veiés possible seguir destintant més finançament propi a un Programa Municipal, mentre que el nou equip de govern decidís que volia iniciar una fase d'estudi tècnic del sistema Ethics4Sports per entendre el possible impacte del programa en l'esport de la ciutat abans de reprendre el sistema de nou com a Programa Municipal. Tot això, Mauri Benito, president de l'entitat, ha deixat la porta oberta a l'equip de govern "perquè puguin tornar a reenganxar-se quan ells vulguin, ja que la nostra feina no és contra ningú, sinó a favor de la ciutat".

Més info: Sant Cugat Creix vol continuar amb l'Ethics4Sports "tot i el silenci de l'Ajuntament"

D'aquesta manera, les 23 entitats esportives que formen part de l'Ethics4Sports són: el Club Muntanyenc Sant Cugat, l'Escola de Patinatge Artístic Sant Cugat, el Club de Rugby Sant Cugat, el Futbol Sala Sant Cugat, el DSV Club Voleibol Sant Cugat, el Sant Cugat Futbol Club, el Patí Hoquei Club Sant Cugat, el CFU Mira-sol Baco, la Unió Ciclista Sant Cugat, l'Olympic Floresta Futbol Sala, el Club Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat, el Qbasket Sant Cugat, la Unió Esportiva Sant Cugat, el Club Junior FC, l'Handbol Sant Cugat, el Club Gimnàstica Artística Sant Cugat, el Club Ball Esportiu Sant Cugat, el Club Esportiu Valldoreix, l'Associació Esportiva Institut Angeleta Ferrer, el Club Tennis Natació Sant Cugat i el Valldoreix FC. "Esperem que de cara a la nova temporada podem augmentar el nombre d'entitats i podem arribar a altres ciutats" ha assenyalat Benito, una temporada la qual es pretén tornar a fer ús del programa Ethics4Sports.

Amb tot, des de SantCugatCreix han assenyalat que s'està treballant en un nou projecte internacional que inclogui una fase de recollida de dades d'esportistes i una fase de recollida de dades de les administracions per generar recomanacions i donar respostes a les necessitats de les administracions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem