Joan Montserrat: “Voldríem seguir amb la Sant Silvestre, però ara mateix és inviable”

L'organitzador de la 9a edició de la Sant Silvestre de Sant Cugat i 20a Sant Silvestre Barcelonesa a Sant Cugat detalla el perquè han decidit no continuar organitzant aquesta cursa a la ciutat

Joan Montserrat i Domingo López, director tècnic de la cursa, han organitzat, a través del Club Atlètic Barcelonès, la Sant Silvestre de Sant Cugat. Aquesta és la novena i última edició que es fa a Sant Cugat.

El 31 de desembre se celebrarà la 9a edició de la Sant Silvestre de Sant Cugat que, malauradament, serà l'última. Per què han decidit que es deixi de córrer?
En els últims anys hem tingut una important davallada d'inscripcions: hem passat de 2.200 participants de mitjana a 1.800. I això ha fet que, econòmicament, cada vegada ens costés més poder mantenir la cursa. Aquesta és una cursa bastant gran, amb molts premis, i l'organització té un cost bastant elevat. I, per això, és important tenir un bon nombre d'inscrits i patrocinadors. També ens trobem que cada vegada hi ha més curses el dia 31 de desembre, com ara la de Sabadell. I, és clar, això va restant participació de mica en mica.

En els últims mesos, vostè i Domingo López, director tècnic de la cursa, han mantingut diferents reunions amb la regidoria d'Esports de l'Ajuntament. Com han anat?
Amb l'Ajuntament sempre hem anat agafats de la mà i en les reunions que hem fet sempre han estat molt cordials i sempre hem buscat solucions per intentar mantenir la cursa. Però aquesta vegada no hem trobat cap mena de solució per poder continuar-la fent. Per part nostra, estem molt, però que molt contents, amb Sant Cugat, amb la ciutadania, que sempre ens ha respòs molt bé. A Sant Cugat ens han acollit molt bé. Ens agradaria seguir molts més anys, però ara mateix és inviable.

En una reunió van comunicar a l'Ajuntament que aquest 2018 ja no es faria la cursa però, com a Sant Cugat Ciutat Europea de l'Esport 2018, l'Ajuntament els va demanar que la fessin. Què els va fer repensar la seva decisió?
Va ser una petició per part de l'Ajuntament perquè és l'últim acte de Sant Cugat Ciutat Europea de l'Esport 2018. Ho vam entendre, i vam fer aquest últim esforç.

Quan van comunicar a l'Ajuntament que no seguirien organitzant la Sant Silvestre, esperaven alguna resposta?
No. Entenem que per a l'Ajuntament també és complicat, tenen la seva situació.

Seguir fent la Sant Silvestre, hauria estat el més normal?
Sí, per poder mantenir-la. Aquesta és una cursa que a Sant Cugat està molt, molt arrelada. Són 9 anys i el ciutadà la vol. Cada any, el 31 de desembre, l'està esperant.

És tant l'esforç que ha de fer l'Ajuntament perquè aquesta prova no hagi de desaparèixer?
Això ho hauria de preguntar a l'Ajuntament. En els últims anys, nosaltres estem fent molt, molt d'esforç, esforços molt importants per mantenir-la.

Quina és l'aportació de l'Ajuntament en la Sant Silvestre?
Tota la seva aportació és en l'àmbit logístic: el Pavelló 3, la Policia Local, els controls, la difusió... L'Ajuntament s'hi ha evocat bastant.

Quina seria l'aportació econòmica que necessitarien per part de l'Ajuntament per poder continuar organitzant la cursa?
No ho hem calculat, però són molts diners. La cursa té uns costos bastant elevats. Les despeses d'una cursa nocturna es disparen molt més que una diürna.

Hi ha alguna porta oberta, encara que sigui petita?
Nosaltres ja no podem fer res més, ja no podem fer cap més esforç.

Des que es va fer públic que la Sant Silvestre de Sant Cugat desapareixia hauran rebut trucades, missatges, correus electrònics, comentaris a les xarxes socials...
Hem rebut una allau de missatges. La gent vol seguir amb la cursa. El ciutadà l'espera, el 31 de desembre és una data molt emblemàtica.

Què n'espera d'aquesta última edició?
Seguim amb el mateix nombre d'inscrits que en els últims anys. A veure si, almenys, mantenim el nombre d'inscrits. Enguany presentem una novetat, que és la cursa infantil. No hi haurà classificacions. Els atletes rebran una medalla, un diploma, una samarreta i molts obsequis. És una iniciativa de l'organització. Estem molt il·lusionats. Animo als santcugatencs que vinguin a córrer. Aquest any serà una edició molt especial.

Per a López i vostè serà una cursa molt especial, emotiva.
Sí, sí. En la presentació, el Domingo es va emocionar... Ens costarà pair-ho.

A banda de les curses infantils, plantegen alguna altra novetat?
El 20 de desembre vam fer un clínic. També tenim un acord amb RENFE perquè els atletes que vinguin de fora de Sant Cugat tinguin el bitllet d'anada i tornada a casa gratuït. Aquest és un acord que hi ha amb curses populars dels voltants de Barcelona.

Quan es farà la tradicional entrega de premis?
El divendres 11 de gener, a les 19 hores, a l'Ajuntament de Sant Cugat. Es premiarà als 18 primers classificats de la classificació general, els 3 primers per categories, els dos millors atlets locals i la millor disfressa individual i col·lectiva.

D'aquestes 9 edicions a Sant Cugat, amb què es queda?
Amb la magnífica resposta de la ciutadania de Sant Cugat, que s'ha bolcat molt amb la cursa, se l'ha fet seva. És una cursa festiva on hi ha molta gent que es disfressa.

Com van ser els inicis de la Sant Silvestre de Sant Cugat?
Nosaltres organitzàvem la Sant Silvestre Barcelonesa, a Barcelona, i hi va haver un any que no vam arribar a cap mena d'acord. Amb els anys, l'Ajuntament de Barcelona ens anava retallant la nostra marca, Sant Silvestre. Llavors, vam estar buscant una ciutat per continuar-la fent. Ho fem per mantenir la nostra marca. Vam parlar amb Sant Cugat i ens van acollir de seguida. Teníem altres ofertes, però vam decidir-nos per Sant Cugat. En aquella època vèiem que la cursa podia anar creixent i no hi havia cap Sant Silvestre.

El contacte va ser a través de la penya Pericos de Sant Cugat.
Sí. Gràcies a ells vam poder fer el primer contacte amb l'Ajuntament.

A quina ciutat anirà, ara, la Sant Silvestre Barcelonesa?
En aquests moments, no ho sabem. Hi ha hagut diferents ajuntaments que s'han interessat per acollir-la. És lògic. Quan acabem la Sant Silvestre de Sant Cugat, decidirem què farem.

Però, lògicament, la Sant Silvestre tindrà continuïtat.
Sí, sí. És la nostra marca i volem seguir. Aquesta cursa només té 20 anys!

Més informació
 
Comentaris

Destaquem