contingut promocionat
Ortodoncia sant cugat L

 

Saps per a què serveixen els retenidors dentals?

Si no es fan servir, hi ha pacients, siguin nens o adults, que han de fer un tractament d'ortodòncia per segona vegada

Una vegada s'acaba el tractament d'ortodòncia s'inicia la utilització de retenidors dentals. Els retenidors serveixen per garantir l'estabilitat a llarg termini del resultat que s'ha aconseguit amb el tractament d'ortodòncia.

Per què fer servir retenidors si ja he portat ortodòncia?

Les peces dentals es mouen durant tota la vida, motiu pel qual es poden fer tractaments d'ortodòncia que moguin les dents en la direcció que volem i quedin perfectament alineades. També per a corregir diferents problemes d'oclusió, els tractaments d'ortodòncia realitzen micro moviments gradualment tant de les dents com dels ossos maxil·lars fins que s'aconsegueix la posició adequada.

Una vegada s'acaba el tractament i es retiren els aparells dentals, és moment d'asseure les noves posicions adquirides, i és en aquest procés on els retenidors dentals tenen un paper clau. Quan s'acaba el tractament d'ortodòncia, l'anomenat lligament periodontal, el microlligament que uneix l'arrel de la dent amb l'os, encara conserva una memòria de la posició on estava situada aquella dent, i si no es fixa temporalment o permanent amb un retenidor, es mourà per tornar a la posició que ocupaven a l'inici del procediment ortodòntic. En aquest retorn a la seva posició inicial els teixits gingivals o periodontals poden resultar afectats.

 

Un retenidor dental fix FOTO: Cedida

Un retenidor dental fix FOTO: Cedida 00Per aquest motiu hi ha pacients, siguin nens o adults, que han de fer un tractament d'ortodòncia per segona vegada, per no haver-lo acabat amb retenidors. Perquè això no passi, és necessari recórrer a un sistema de retenció dental per garantir l'estabilitat dels resultats obtinguts en el tractament d'ortodòncia. A més, els retenidors dentals no fan mal i habituar-se a dur-los és gairebé instantani.


Què són i tipus de retenidors dentals hi ha?

1. Fixos

  • Són uns filferros molt prims i petits que es col·loquen cimentats en la part interior de les dents. Solen fixar-se en l'arcada inferior, però si el doctor ho considerà oportú, també en la superior. Són estètics, ja que van col·locats en la cara interna i en ser tan fins, no es veuen. Són còmodes de dur, ja que no interfereixen ni en la parla, ni fan nafres o ferides.


2. Amovibles, de treure i posar

  • Essix: els més utilitzats són les fèrules transparents realitzades a mida de les dents de cada pacient. El seu aspecte és semblant a l'Invisalign, pel que són altament estètics. Han d'utilitzar-se les hores indicades pel doctor en cada cas, però generalment el seu us és nocturn, és a dir, s'ha de posar just abans d'anar a dormir i portar-lo tota la nit. El principal, avantatge és que durant el dia no és necessari cap aparell, però hem de ser estrictes en l'ús.
  • Hawley: Fabricat amb acrílic i filferros que fan que el mateix retenidor i les dents es mantinguin en la posició desitjada.


Ortodoncia Sant Cugat s'encarreguen de recomanar el millor retenidor dental per cada cas, així com totes les revisions que calguin per garantir que la posició de les dents no es vegi alterada. Per qualsevol dubte o informació podeu contactar a la seva web o al telèfon: 93 018 54 82.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem