Canals lamenta la falta de compromís amb les arts visuals

El galerista considera que cal repensar el model cultural de Sant Cugat fomentat els trets que defineixen la ciutat

"Crec que s'ha de repensar molt, per part de l'administració, si Sant Cugat és un poble d'art, o no. Si s'estima les arts o no. Música, dansa i poesia està claríssim que si, però les arts visuals començo a dubtar-ho", ha lamentat el galerista santcugaten Josep Canals.

Ho ha fet durant l'obertura de la seva nova exposició, "12 artistes de Sant Cugat", aquest divendres, 4 de novembre. Canals s'ha mostrat crític amb la falta de compromís per promoure les arts visuals des de Sant Cugat.

En aquest sentit, ha recordat que "al carrer de Villà va passar un fet importantíssim per l'art del segle XX, que va ser l'Escola Catalana del Tapís, per on no sols hi van passar grans artistes, sinó que també hi van passar intel·lectuals. I no es reinventa. Ara diuen que serà un centre d'art.. Em temo que pugui tornar a passar el que ja va passar inicialment, que havia de ser un centre Grau-Garriga i va quedar en res per qüestions polítiques".

Davant aquesta situació, Canals afirma que, "si la meva galeria és capaç de moure mitjans de comunicació i intel·lectuals del país, què podríem fer tots junts? I podríem fer-ho partint d'aquesta arrel que és el tapís. Nosaltres ho tenim. No em puc imaginar que aquella casa que jo vaig conèixer fent tapissos i catifes, es converteixi en un centre d'art que podria estar a qualsevol altre lloc. Allí han d'anar-hi els intel·lectuals del país, perquè ja hi van ser".

En aquest sentit, també es mostra crític davant el fet que Can Quitèria esdevingui el Centre Grau-Garriga. "El món cultural barceloní us dirà que no en saben res d'aquest projecte", ha lamentat, afirmant que "en dos anys, quan acabin les obres, hi haurà un altre govern, i qui ens diu que allí no es faci una altra cosa?", es pregunta.

"Aquí tenim gent molt important, i no ens movem. És per això que en aquests moments estic molt desanimat pel món de l'art. No hi ha interès", ha lamentat. "Sóc crític", ha afirmat, i és per això "que em dedico a promocionar els nostres artistes, com amb aquesta mostra, però sense inauguracions; jo hi sóc en hores convingudes per a qui li interessi", ha aclarit.

"Si pensem en un món cultural, parlem-ne. Tots. Perquè el país no pot quedar centrat sols en la capital. Tenim un gran poder i no ens el creiem. No se'l creu el poder polític.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem