Caparrots celebren deu anys amb la 5a Diada de Testes

L'entitat celebra el seu desè aniversari amb tota la ciutadania, amb l'objectiu de seguir creixent i seguir sent un referent a la ciutat

L'Entitat de Caparrots de Sant Cugat celebra enguany el seu desè aniversari, i ho fan com millor saben: sortint al carrer i omplint d'alegria carrers i places amb les seves figures i els seus balls.

El punt àlgid de la celebració es viurà precisament aquest dissabte, 28 de setembre, quan l'entitat celebrarà la cinquena edició de la Diada de Testes, la festa anual dels Caparrots, que tornarà a portar a la plaça d'Octavià diferents colles convidades (com són els Capgrossos de Martorell, els de Premià de Mar, els Nans del Poble-sec, i Bouets i la Vaqueta del Raval), a més d'un esclat molt especial per tancar la festa del qual participaran diferents entitats de cultura popular i tradicional de Sant Cugat.

Una celebració que es complementarà amb un taller d'elaboració de caparrots i capgrossos per a infants al matí, amb taller de balls inclosos, i una taula rodona el mateix divendres, dia 27, per parlar, precisament, de la construcció d'aquestes figures festives.

Una mica d'història

L'entitat, dèiem, celebra enguany el seu desè aniversari, però de capgrossos i caparrots ja n'hi havia amb anterioritat a Sant Cugat. "La colla va començar amb una Festa Major del barri del Monestir, quan els caps els tenia l'Associació de Veïns del Barri", recorda Juliet Ochoa, cap de colla de l'entitat. "Per amistat amb Pilar Gefael, qui tenia contacte amb Sònia Gual que estava a l'Associació de Veïns, sabíem que faltava gent per portar els caps, i van començar a portar els caparrots els nostres fills. I a poc a poc, ella amb una altra companya de l'associació, van decidir recuperar aquesta entitat que estava una mica abandonada", recorda.

Els caparrots i capgrossos que hi havia en aquells moments eren de Profeslo, la desapareguda promotora de festes locals, i els primers van ser l'Avi i la Gitana, els anys 1999 i 2001, respectivament. Posteriorment es van incorporar els primers Caparrots de l'Any, que van ser Jordi Franquesa, Roser Adeva i Halassane N'Diaye, els anys 2001, 2002 i 2003.

Posteriorment es van incorporar les figures fetes mentre els Caparrots els tenia l'Associació de Veïns, que són tota la resta, a excepció de la figura de Dolors Vilarasau (2017) i la d'Eva Tataret (que s'estrena aquest 2019).

Ball de Caparrots i Capgrossos per Festa Major 2019. FOTO: Paula Galván

Ball de Caparrots i Capgrossos per Festa Major 2019. FOTO: Paula Galván

Present i futur

L'entitat va néixer amb l'objectiu "de donar a conèixer els caparrots i capgrossos a tothom, perquè estava una mica amagat. No es lluïen", destaca la presidenta Nela Vallhonrat. La seva presentació oficial va ser a la Festa Major de l'any 2009, i des de llavors, l'evolució ha estat "màgica", destaca Ochoa. "Hem suat tinta, perquè ha costat molt, però ho hem gaudit molt", afegeix. Actualment, amb la nova incorporació, la colla comptarà amb 16 figures que, des del mes de febrer d'enguany, es poden veure exposades a l'entrada de la Casa de Cultura. Un espai àmpliament reivindicat, que, deu anys després, ha esdevingut una realitat. Una entitat arrelada que vol seguir creixent a la ciutat.

Activitats de la Diada de Testes

DIVENDRES 27 DE SETEMBRE

  • De 17 a 18.30 h - Campanya de donació de sang - Plaça d'Octavià.
  • 19 h - Taula rodona: "Els constructors de figures festives: Els artistes de la cultura popular i tradicional catalana - Claustre del Monestir

DISSABTE 28 DE SETEMBRE

  • D'11 a 13 h - Taller de construcció caparrots i capgrossos "Fes-te tu mateix un caparrot" i taller de balls - Plaça de l'Om
  • De 16.30 a 20 h - Diada de Testes - Plaça d'Octavià
  • 16.30 h - Plantada de Caparrots i Capgrossos
  • 17 h - Cercavila 
  • 18 h - Presentació del Caparrot de l'Any
  • 19 h - Balls i esclat amb les entitats de cultura popular i tradicional catalana de Sant Cugat
  • 19.30 h - Final de l'acte i sopar amb les colles convidades
Més informació
 
Comentaris

Destaquem