Una commemoració "agredolça" dels gairebé 30 anys de lluita per Torre Negra

La Comissió Pi d'en Xandri +25 organitza 3 dies d'actes reivindicatius en defensa de Collserola

El Club Muntanyenc ha donat espai al lliurament del 3r Premi Torre Negra i la taula rodona 'La situació actual de l'espai natural de Torre Negra i rodalies'. El guanyador d'enguany ha sigut la cooperativa L'Ortiga d'agricultura ecològica a Can Monmany. La Comissió Pi d'en Xandri +25 organitza 3 dies d'actes reivindicatius en defensa de Collserola el 18, 19 i 20 de març.

L'Ortiga ha recollit el premi emocionada. FOTO: Cristina Cabasés

L'Ortiga ha recollit el premi emocionada. FOTO: Cristina Cabasés

 

El motiu del premi a L'Ortiga segons Jordi Pascual, un dels organitzadors, és el fet que siguin una cooperativa pionera a la zona en cultiu agrícola. "Van obrir el camí a altres iniciatives", ha celebrat. "Volem posar la seva feina en valor en un espai en què no és fàcil donada la geografia muntanyosa. A més, treballen per portar aquests productes de proximitat a les escoles". L'Ortiga també fa feina en la conservació de la biodiversitat i la prevenció d'incendis al territori.

Un cop finalitzada l'entrega del premi, s'ha donat inici a la taula rodona amb una pel·lícula de la Televisió de Sant Cugat sobre el 20è aniversari de l'atemptat contra el Pi d'en Xandri. Molts dels protagonistes del vídeo estaven presents a la sala. Josep Tarragó, arquitecte municipal, i Kristian Herbolzheimer, membre de la plataforma en defensa de la Torre Negra, han donat per iniciat el debat valorant que la commemoració dels 25 anys és molt diferent que la dels 20 anys perquè fa cinc anys les sentències en favor de la preservació d'aquest entorn eren negatives i tot just divendres 18 de març s'ha sabut que s'havia avançat un pas més cap a un nou pla de protecció.

Més info: Sant Cugat suma una victòria parcial en la lluita judicial per preservar Torre Negra

Jordi Pascual ha moderat el debat amb Josep Tarragó i Kristian Herbolzheimer. FOTO: Cristina Cabasés

Jordi Pascual ha moderat el debat amb Josep Tarragó i Kristian Herbolzheimer. FOTO: Cristina Cabasés

 

Tot i això, Herbolzheimer recorda que en els últims 20 anys s'ha edificat "més que en els últims 2000" i que això és un "procés irreversible": "Difícilment s'enderrocaran els edificis, es traurà el ciment i el terreny es tornarà a convertir en espai natural", ha lamentat. "El que hem guanyat és en processos participatius". I a això, l'activista hi posa èmfasi: "Quan fa 30 anys vam començar a moure'ns defensar Torre Negra, no ho fèiem només com a lluita ecologista sinó també com aprofundiment de la democràcia", ha reivindicat. "Ara hi ha participació en tots els ajuntaments. Abans eren més verticals i els tècnics manaven".

Jordi Torrijos, antic cap de Serveis de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Sant Cugat, ha parlat de la salut del Pi d'en Xandri i el seu futur: "El pi es troba en un estat prou bo pel que podria haver sigut i encara pot viure uns 150 anys perfectament", ha anunciat. "Però la ferida trigarà dècades a sanar. No ho veurem ni nosaltres ni els nostres nets".

Més info: FOTOS: 25 anys de reivindicacions per preservar el Pi d'en Xandri i el seu entorn

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem