Compte enrere per l'arribada dels últims papers de Salamanca

El conseller de Cultura confirma a Sant Cugat que l'última remesa dels papers de Salamanca, amb 85.000 imatges, arribarà a l'Arxiu Nacional les properes setmanes

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha assegurat en la seva visita a la Canals Galeria d'Art que finalment els anomenats papers de Salamanca tornaran tots a l'Arxiu Nacional de Catalunya durant el mes de juliol tancant-se d'aquesta manera “una assignatura lamentable i llastimosa de la història catalana”. Mascarell es va reunir amb el ministre espanyol de Cultura, Ignacio Wert, que li va assegurar que el 30 de juny es faria l'entrega de les últimes 300 caixes de documentació que encara no han tornat al país: “La data no es complirà però aquesta vegada tinc la impressió que serà la definitiva”, ha assegurat a Sant Cugat el conseller català.


Ferran Mascarell
ha lamentat el fet que “una llei que s'aprova l'any 2005 tardi 7 anys en complir-se”. “És molt senzill d'entendre i a determinats indrets i instàncies de l'estat costa molt de comprendre el valor simbòlic que té per Catalunya que aquests papers estiguin on han d'estar”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que el moment més emotiu que ha viscut des que ocupa el càrrec va ser quan algunes famílies van recuperar a l'Arxiu Nacional de Catalunya “documents de les seves famílies que no havien vist mai o feia 65 anys que no veien”.

La darrera remesa dels papers de Salamanca, que significa un 15% del total de la documentació que es va incautar durant la Guerra Civil, conté 86.000 imatges que reprodueixen textos i 225 capses parcials que el ministeri havia de digitalitzar abans de finals de 2011. També 3.000 llibres i publicacions periòdiques dels quals el Centre documental ja disposa d'una còpia o reproducció i que no cal digitalitzar, a més d'objectes com per exemple deu banderes, sis insígnies i sis objectes de filatèlia.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem