La Creu de Terme s’exposarà al Claustre i al seu lloc es col·locarà una rèplica

Al juny de 2021, un home va destrossar la Creu de Terme del recinte del Monestir de Sant Cugat i, des de llavors, s'ha estat restaurant

La Creu de Terme del Monestir de Sant Cugat ja està a punt de ser restaurada completament. Gairebé tres anys després de patir un atac vandàlic que la va destrossar el juny de 2021, aquest element patrimonial de la història de la ciutat s'ha pogut recuperar. Ara, l'Ajuntament de Sant Cugat ha decidit que exposarà la Creu de Terme al Claustre. I, al lloc on estava originalment dins del recinte del Monestir, es col·locarà una rèplica.

Més info: Destrossen la Creu de Terme del Monestir

L'Ajuntament ho ha decidit per recomanacions del Centre de Restauració de Béns Mobles, ubicat a Valldoreix i que ha supervisat les tasques de restauració, que han anat a càrrec d'Olga Schmid. A partir d'ara, la ciutadania podrà veure la Creu de Terme, que està qualificada de Bé Cultural d'Interès Nacional, dins del Museu del Monestir. D'aquesta manera es vol protegir aquest element patrimonial del segle XVI i d'1,3 metres d'alçada. Fins a l'atac vandàlic es trobava a l'aire lliure i sense cap mena de protecció. 

Una rèplica en 3D de la Creu de Terme

Així, de forma simbòlica es col·locarà una rèplica de la creu en 3D a l’espai que ocupava anteriorment, just al costat de l’entrada de l’església del Monestir. La rèplica estarà sostinguda pel fust original, de 2,75 metres d’alçada. A més, s’instal·larà una barana preventiva al seu entorn tal com també recomana el Centre de Restauració de la Generalitat. "La part original de la creu s’ubicarà dins del Museu per preservar-la millor i facilitar la seva visita", ha destacat Núria Escamilla, regidora de Cultura, en un comunicat. 

Aquests canvis es duran a terme pròximament, una vegada es rebi l’autorització de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat. Aquest tràmit, que ja està avançat, és necessari perquè la Creu de Terme i el conjunt del Monestir són Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquest projecte de recol·locació tindrà un cost global de 35.000 euros, dels quals més de la meitat corresponen a la rèplica en 3D i a la barana.

Atac vandàlic

La creu de terme del Camí dels Monjos del Monestir va aparèixer trencada. FOTO: Nielo Ballart

La creu de terme del Camí dels Monjos del Monestir va aparèixer trencada. FOTO: Nielo Ballart

La creu de terme del Camí dels Monjos del Monestir va aparèixer trencada. FOTO: Nielo Ballart

La creu de terme del Camí dels Monjos del Monestir va aparèixer trencada. FOTO: Nielo Ballart

La Creu de Terme del Monestir va ser objecte d'un atac la matinada de dissabte 19 de juny de 2021. Un home es va enfilar a la creu, amb l'ajuda d'un grup de persones, i aquesta va cedir i es va trencar per dos costats diferents, i amb diversos trossos més petits. L'home, un veí de Sant Cugat de 35 anys que tenia més de 20 antecedents policials, va ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques i traslladat amb ambulància a l'hospital.

FOTOS: Visita de l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès; la regidora de Cultura, Núria Escamilla; i el president de Valldoreix, Juanjo Cortés; al Centre de Restauració de Bens Mobles de la Generalitat

Visita Creu de Terme

FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

Creu de Terme (creu + fust)

FOTO: Ajuntament de Sant Cugat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem