Destrossen la Creu de Terme del Monestir

La Creu de Terme del Monestir ha estat destrossada la matinada de dissabte 19 de juny

La Creu de Terme del Monestir ha estat objecte d'un atac, la matinada de dissabte 19 de juny. Segons han explicat fonts de la parròquia i ha confirmat l'Ajuntament, un home s'ha enfilat a la creu, amb l'ajuda d'un grup de persones, i aquesta ha cedit i s'ha trencat per dos costats diferents, i amb diversos trossos més petits. L'home ha hagut de ser atès pel Servei d'Emergències Mèdiques que l'ha traslladat amb ambulànicia a l'hospital.

La creu de terme del Camí dels Monjos del Monestir va aparèixer trencada. FOTO: Nielo Ballart

La Policia Local també s'ha traslladat al lloc i gràcies a la ràpida actuació han pogut identificar l'home i preservar les peces de la creu, d'aquesta manera es podrà realitzar la seva reconstrucció.

L'home que ha destrossat el monument és un veï de Sant Cugat de 35 anys que  acumula més de vint antecedents policials per diferents delictes, segons ha pogut saber el TOT.

Més info: L'home que ha destrossat la Creu de Terme té 35 anys i més de 20 antecedents

El culpable va ser traslladat a l'Hospital. FOTO: Cedida

El culpable va ser traslladat a l'hospital. FOTO: Cedida

L'autor de la destrossa està investigat per un delicte contra el patrimoni històric per danyar un Bé Cultural d'Interès Nacional, segons informa l'Ajuntament. Així ho ha explicat Esther Madrona, tinenta d'alcadia de Cultura i  Memòria Històrica de l'Ajuntament de Sant Cugat: "La creu estava en un bon estat i no suposava cap perill públic per ningú. El que ningú preveia és que algú s'enfilés. La policia ja està treballant i procedirem a les denúncies pertinents per aquest atemptat contra un patrimoni de la ciutat". 

IMG 8085

La Creu de Terme del Monestir, destrossada. FOTO: TOT Sant Cugat

 

D'altra banda, Madrona ha mostrat el malestar de l'Ajuntament: "És un acte que ens dol, que atempta contra el patrimoni local i nacional. Aquestes bretolades em fan preocupar per aquesta manca de respecte pel patrimoni, un bé cultural d'interès nacional. Estem entristits, preocupats i enfadats"

 
La brigada municipal s'ha encarregat de retirar les peces de la creu i ubicar-les al Museu fins que es puguin restaurar. De fet, tal com ha explicat Madrona, l'Ajuntament ja s'ha posat en contacte amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per procedir a la restauració del monument, que cal recordar que té més interès que l'estrictament santcugatenc, ja que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional.
1ab997d2 68ed 4a80 b63a 04cd07d092e4

Les restes de la creu estan al Museu de Sant Cugat FOTO: Cedida

L'església també mostra el seu rebuig

Emili Marlés, mossèn de la Parròquia de Sant Pere Octavià, també ha mostrat el seu rebuig a aquest acte vandàlic: "Tenim molta tristesa pel significat que té una creu que ha passat tantes coses a Sant Cugat i que forma part de l'imaginari col·lectiu. Esperem que això serveixi de crida per a crear una cultura de valorar el patrimoni que tenim. D'altra banda, i per contrast, una senyora ha deixat unes flors davant com a signe d'afecte a la creu, una cosa que ha estat molt maca". 

 

0f52bac5 4095 4b26 b825 6cb002aec5fd

El Mossén de la Parròquia Emili Marlés mirant la Creu. FOTO: Cedida  

Diversos santcugatencs s'han acostat al monument amb rams de flors per retre homenatge a la creu. 

FOTO: Lali Puig

FOTO: Lali Puig 

 

FOTO: Lali Puig

FOTO: Lali Puig 

 

Un feligrès ha portat flors a la creu de terme del Monestir. FOTO: Nielo Ballart

Un feligrès ha portat un ram de flors als trossos de la creu de terme del Monestir. FOTO: Nielo Ballart

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem