Diables: "Volem que Sant Cugat visqui la festa del foc durant tres dies"

Entrevista a Roger Ricart i Jordi Domènec, president i cap de colla, respectivament, de Diables de Sant Cugat

Sant Cugat del Vallès tornarà a gaudir de la festa del foc per excel·lència a la ciutat, L'Encabronada, els dies 3, 4 i 5 de maig. Ho farà amb la cinquena edició de la festa dels Diables de la ciutat amb el Boc de Can Vernet com a protagonista, la bèstia de foc de la colla estrenada l'any 2015. Tres dies de foc, percussió, música, activitats infantils, i molt més, per gaudir de la cultura del foc des de totes les perspectives.

Roger Ricart i Jordi Domènec, president i cap de colla, respectivament, de Diables de Sant Cugat, expliquen com serà l'edició d'enguany.

Per a qui encara no conegui la festa, que és L'Encabronada?

Jordi Domènech (J.D.) És la festa dels diables. Abans es deia la Diada, però vam fer la bèstia de foc, i a partir de llavors ho vam centrar tot al voltant del Boc.

Què representa tenir aquesta bèstia per als Diables?

Roger Ricart (R.R.): Tenim la bèstia des del 2015, però feia anys que parlàvem de tenir-ne una. El que teníem clar és que volíem que fos una bèstia que tingués un sentit a Sant Cugat; que vingués d'una història; que no fos inventada nostra, i que s'arrelés a la ciutat. És això la bèstia per a nosaltres. Ens ho passem molt bé, però per nosaltres forma part d'aquest arrelament dels Diables a la ciutat.

L'Encabronada gira al voltant d'aquesta figura. Quins són els plats forts de la festa?

R.R.: Els actes centrals són, el divendres, el despertar del boc. Tot Sant Cugat puja a despertar a la bèstia, acompanyant-nos a nosaltres, fins al pont de Can Vernet. Després baixem cremant per Sant Cugat, i a baix li donem la benvinguda, i ell es presenta, amb el ball del boc, que és un ball que volem que la gent el vagi coneixent a poc a poc.

J.D.: És un ball de lluïment del boc, que no és un ball gratuït, sinó que té un ritme, unes passes marcades... i només és un ball del boc.

Dissabte arriben els plats forts...

R.R.: Al matí hi ha la gimcana, amb la qual intentem apropar la llegenda del boc als més petits, i una cercavila amb les bèsties. I a la tarda tenim el Percufoc, el concurs de percussió de diables, amb colles de tot Catalunya, i les bèsties. I, òbviament, tot gira al voltant de la trobada de bèsties, i el correfoc de les bèsties, i l'acte amb més foc, el bany de foc, que és un acte amb foc i música amb tabals en directe i s'explica la història de la llegenda del Boc.

I la festa es tanca diumenge.

R.R.: Diumenge fem un acte que vam iniciar l'any passat, que creiem que és una manera d'arribar a un públic diferent. És una ruta en bicis pels punts de les llegendes. També perquè és la festa dels diables, però volem que sigui una mica la festa del Sant Cugat medieval, de les llegendes, i una festa que giri al voltant de tot el que és la cultura del foc.

Entre les principals novetats, hi ha el correfoc infantil de divendres.

R.R.: Divendres, per una banda, trobàvem que faltava foc. I l'any passat ens va sorprendre l'afluència de gent, i la gent que venia preparada per un correfoc. Havíem de posar més foc. I a la festa dels diables, no hi havia un moment en què els diablons poguessin participar. Els adults participen en el bany de foc, les bèsties al correfoc, els infantils faltava el seu moment. I hem aprofitat.

El plat fort és, dèiem el correfoc de bèsties. Quines bèsties hi participen, i per què?

J.D.: Enguany vindran el Cremablat de Tremp, la Polseguera d'Argentona, el drac de Sant Just, el Gall de Ripoll i El Pilós de Rubí.

R.R.: El tema funciona com els correfocs, per intercanvis, llavors convidem unes bèsties, i després ens conviden al seu poble, o al revés. Mirem, amb les bèsties, que hi hagi diferents tipus, que no tot siguin dracs, o que no tots siguin petits, o tots grans, sinó que hi hagi una mica de tot. Entre intercanvi i triar colles que ens agradin, queden les cinc colles finals.

I com a fi de festa, un clàssic: Miquel del Roig.

R.R.: Ens encanta. Diables, al final, són moltes persones que fan un esforç important, que hi dediquen molta il·lusió, moltes ganes, i ho passen molt bé, però també fan molta feina, i el diumenge, amb el Miquel del Roig, és ja una festa que fem pel poble, per la gent que ve, i per nosaltres mateixos.

I ja pensant amb la celebració dels 30 anys de Diables l'any vinent?

R.R.: Amb la junta nova que ha començat, ja hem fet el relleu una mica en previsió de començar a preparar els 30 anys. El que fem a Sant Cugat per Festa Major i L'Encabronada ho tenim molt consolidat, i ens encanta com ho fem. I tenim la mirada posada en els 30 anys. La idea és que hi hagi més foc. Tenim moltes idees i el que començarem és un procés per veure què vol fer la colla.

Abans, però, una crida a gaudir d'aquesta 5a Encabronada?

R.R.: S'ho passaran molt bé. Viuran el món del foc des d'un punt de vista de festa, i per a totes les edats. La nostra idea és que Sant Cugat visqui la festa del foc durant tres dies.

 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem