El Festival Nacional de Poesia porta una cinquantena d'activitats en trenta espais

La santcugatenca Marta Pessarrodona i Narcís Comadira seran els poetes homenatjats en la 19a edició del Festival

Sant Cugat celebra el Festival Nacional de Poesia entre el 9 d’octubre i el 9 de novembre, amb bona part de les activitats concentrades entre el 14 i el 20 d'octubre. Una cinquantena d’activitats vinculades amb la poesia ompliran una trentena d’espais de la ciutat, des de llibreries fins a àrees a l’aire lliure. Consulta el programa complet.

La santcugatenca Marta Pessarrodona i Narcís Comadira seran els poetes homenatjats d’aquesta 19a edició, que començarà amb un espectacle que recordarà els 80 anys de l’exili amb un paper destacat dels poetes de la generació del 39. Serà el 15 d’octubre al Teatre-Auditori, estarà dirigit per Jordi Bosch i comptarà amb la veu d’actors com Eduard Farelo, Emma Vilarasau o Jordi Boixaderes.

"És important que la poesia sigui a tots els racons de la ciutat"

Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura, ha explicat durant la presentació del Festival que la voluntat és "integrar la poesia a les esferes vitals de tothom i treure-la de la seva zona de confort". "Busquem que la ciutat visqui la poesia en tots els espais possibles i que vinguin poetes catalans", ha assenyalat Pep Tugues, director del Teatre-Auditori, que ha afegit que "és important que la poesia sigui a tots els racons de la ciutat" perquè arribi a la gent.

Nit de Poesia i homenatges

Un dels actes principals és la Nit de Poesia, que tindrà lloc al Teatre-Auditori el 17 d'octubre, que enguany estarà dedicada a persones que no tenen un recorregut professional en la poesia. "Volem posar en valor la poesia que no és feta pels poetes, la poesia ens pertany a tots. Hem aplegat persones que no han estat poetes però que la poesia els ha salvat la vida", ha explicat Jordi Lara, director de la Nit de la Poesia d'enguany, que ha pres el relleu a Sam Abrams, que va dimitir del càrrec.

El 19 d'octubre és l'homenatge a Marta Pessarrodona, a l'Escola de Música Municipal. L'acte consistirà en una conversa entre la mateixa poetessa i persones que l'han acompanyada en la seva trajectòria, com Pilar Aymerich, Karmele Marchante i Àlex Susanna. El dia 20, el Centre de Restauració de Béns Mobles acull l'homenatge a Narcís Comadira.

El 19 d'octubre es lliurarà el Premi de Poesia Sant Cugat a Francesc J. Gómez al Museu de Sant Cugat.

Premis Nacionals de Poesia

Una de les novetats és la línia Duets poètics, que posarà en diàleg poetes de la llengua catalana amb d'altres de la península ibèrica. Passaran per Sant Cugat escriptors com Ángeles Mora, Premio Nacional de Poesía; o Antònia Vicens, Premio Nacional de Literatura en Poesía.

D'altra banda, també es dedica part de la programació a poetes joves. A més, s'estrenarà una Nit de Poesia LGBTQ, que comptarà amb la presència de Bel Olid, Martí Sales, Encarna Sant-Celoni, Mireia Calafell i Jaume Creus. Serà el 19 d'octubre a les 22.30 hores a la Biblioteca Central Gabriel Ferrater.

La santcugatenca Amanda Bernal és la fotògrafa que ha il·lustrat la imatge del Festival Nacional de Poesia. De fet, la Biblioteca Gabriel Ferrater acull entre el 5 i el 26 d'octubre una exposició amb les seves fotografies. El dia 15 hi ha una inauguració oficial amb la fotògrafa.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem